Politika

KRAPOVIĆ: MODERNIZACIJA JEDAN OD PRIORITETA ODBRAMBENOG SISTEMA

Autor Milica Nikčević Izvor CdM

Ministar odbrane Dragan Krapović ističe da to daje mogućnost da se odbrambena saradnja intenzivira, imajući u vidu da Crna Gora jača saradnju ne samo sa savezničkim, već i sa partnerskim zemljama.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kako je saopšteno iz respra, ministar je iskazao zadovoljstvo susretom i naglasio značaj današnjeg sastanka, uzimajući u obzir dosadašnju saradnju u oblasti odbrane Crne Gore i Izraela koja se fokusirala na segment odbrambene industrije, piše CdM.

“Proces modernizacije i opremanja ostaje jedan od prioriteta crnogorskog odbrambenog sistema, što daje mogućnost da se odbrambena saradnja intenzivira, imajući u vidu da Crna Gora jača saradnju ne samo sa savezničkim, već i sa partnerskim zemljama”, istakao je Krapović.

S tim u vezi, dodaju, izrazio je spremnost za sadržajnije i intenzivnije odnose Crne Gore i Izreala u predstojećem periodu, u domenu odbrambene industrije.

Navodi se da je ambasador Vilan čestitao Krapoviću na preuzimanju dužnosti i izrazio očekivanje da će odbrambena saradnja između dvije države biti dodatno unaprijeđena za vrijeme njegovog mandata.

“Realizacijom zajedničkih aktivnosti može se dati doprinos procesu modernizacije i opremanja sistema odbrane Crne Gore”, naglasio je ambasador.

Vilan je, dodaju, istakao da saradnja sa Izraelom nije ograničena samo na oblast odbrane i podsjetio na kulturne projekte, naglasivši važnost izgradnje memorijala na Kapinom polju u Nikšiću u znak sjećanja na operaciju ,,Velveta” iz 1948. godine, tokom koje je Crna Gora pružila podršku Izraelu, prenosi CdM.

Osvrnuivši se na aktuelnu bezbjednosnu krizu na Bliskom Istoku, Krapović je naglasio da je neophodno da se naporima međunarodne zajednice pokuša pronaći pravedno i održivo rješenje, prihvatljivo za obje strane, kojim bi se obezbijedio trajni mir i stabilnost na tom prostoru.