Politika

TRAŽE SMJENU GRADONAČELNIKA KIM, NADLEŽNI ĆUTE!

Autori Euractiv.rs Ivona Ulićević

Prilikom pokušaja da predaju inicijative za smjenu, Srbi su legitimisani od strane policije, gradonačelnici su odbili da prihvate zahtjeve, a kratkim saopštenjem oglasio se samo portparol CIK iz Prištine i potvrdio da su mejlovi stigli

Izvor: euractiv

U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije predstavnici građana pokušali su da predaju zahtjev za razrješenje albanskih gradonačelnika, onako kako je i predviđeno administrativnim uputstvom. U opštinama su zahtjeve odbili da prime, ali su oni, putem mejla, stigli na adresu Centralne izborne komisije u Prištini.

To je potvrdio i portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi i dodao da su dopisi koje su dobili biti obrađeni.

"Mogu da potvrdim da smo danas dobili četiri mejla, u kojima je u tri priložen popunjen obrazac za pokretanje zahtjeva za razrješenje gradonačelnika. U ovoj fazi mogu da vam kažem da će pisma biti obrađena i mi ćemo vas o tome obavijestiti", rekao je Elezi medijima u Prištini.

U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – predstavnici građana pokušali su da predaju zahtjev za razrješenje albanskih gradonačelnika, onako kako je i predviđeno administrativnim uputstvom, prenosi Kosovo onlajn.

Predsjednik Skupštine opštine u Sjevernoj Mitrovici Nedžat Ugljanin izjavio je da procedura nalaže da su tri dana prije podnošenja bilo kakve inicijative podnosioci u obavezi da obavijeste predsedavajućeg skupštine.

"Oni to nisu uradili i meni nikakav zahtjev nije došao, niti za pokretanje, niti bilo kakva peticija na ime predsedavajućeg skupštine", rekao je Ugljanin medijima u Mitrovici, nakon neuspjelog pokušaja grupe građana u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije da predaju zahtjev za razrješenje albanskih predsjednika opština.

Zbog svega, predstavnici građana u sve četiri opštine najavili su da će uputiti zahtjev i centralnoj izbornoj komisiji, a da će o svemu obavijestiti i zemlje Kvinte i predstavnike Evropske unije.

Na ova dešavanja reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ističući da odbijanje zahtjeva za smjenu gradonačelnika na Sjeveru predstavlja nastavak terora nad Srbima.

"Upravo u tome leži razlog zbog čega su albanski predstavnici u opštinama u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu odbili da prime obrazloženu građansku inicijativu za smjenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika, a koju su građani podnijeli striktno poštujući administrativno uputstvo koje je izradila sama Priština", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, građane koji su u prostorijama opštine Zvečanu naselju Lipa, "pokušali da inicijativu uruče takozvanom predsjedavajućem Skupštine opštine, policija je ispitivala, pretresala i legitimisala duži vremenski period, sa jasnim ciljem zastrašivanja, ne bi li odustali od svojih zahtjeva".

"Sve ovo govori u prilog činjenici da Kurti, ne samo da krši sva prava Srba na KiM, već krši i sopstvene propise koje donosi, kada je potrebno dodatno obespraviti i maltretirati srpski narod i južno i sjeverno od Ibra", naveo je Petković, prenosi se u saopštenju Kancelarije za KiM.