Politika

ODBIJEN PREDLOG GP URA DA SE RASPRAVLJA O ODLASKU U PENZIJU SA 64 GODINE I DEBLOKADI ALIMENTACIONOG FONDA

Autor Balša Janković Izvor CdM

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju danas o više predloženih zakona.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Poslanici Pokreta URA traže proširenje dnevnog reda kako bi mogle biti usvojene izmjene zakona o PIO i Alimentacionom fondu, prenosi CdM.

Poslanica URA-e Ana Novaković Đurović podsjetila je na odluku Ustavnog suda na osnovu koje je, kako je istakla, došlo do pravnog haosa u sistemu.

Poslanik Pokreta Evropa Sad Vasilije Čarapić ističe da je neophodno što prije djelovati, ali da je Ustavni sud dao mandat Vladi da ona predloži izmjene zakona o PIO, te predlaže da se ova tačka danas ne uvrsti u dnevni red.

Novaković Đurović ističe da Ustavni sud ne može dati mandat Vladi, već je preporučio da do 4.decembre donese izmjene i dopune zakona.

“Očekivala sam da Vlada brže reaguje i da već danas imamo rješenje po ovom pitanju”, navodi Novaković Đurović, prenosi CdM.

Nakon stavljanja na glasanje, ovaj prijedlog je podržalo 14 poslanika, dok je njih 43 bilo uzdržano, te on nije prihvaćen.

Zakonom o PIO se propisuju povoljniji uslovi za odlazak u penziju sa 64 godine, dok se drugim predlogom deblokira rad Alimentacionog fonda.

Na dnevnom redu današnje sjednice su Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, kao i Predlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu.

Takođe, poslanici će odlučivati o Predlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i o izborima, imenovanjima i razrješenjima, prenosi CdM.