Politika

MANDIĆ: ZA NEDELJU DANA ZAKAZUJEMO SJEDNICU NA KOJOJ ĆE SE GLASATI O SUDIJI USTAVNOG SUDA

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da parlament sjutra nastavlja zasjedanje i da je uvjeren da će popuniti upražnjena poslanička mjesta.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Mandić je novinarima u parlamentu rekao da su na današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine donijete važne odluke.

"Postigli smo dogovor da za nedjelju dana zakažemo novu sjednicu na kojoj će se glasati o sudiji Ustavnog suda", kazao je Mandić, javljaju Vijesti.

Ukazao je da je ostao još jedan pokušaj da se dođe do većine kako bi sudija Faruk Resulbegović bio izabran za sedmog sudiju Ustavnog suda.

"Tako ispunjavamo važnu obavezu prema građanima i na putu ka EU", poručio je on.

Mandić je kazao da su na kolegijumu otvorili i temu o ozboru vrhovnog državnog tužioca i Sudskog savjeta, te da će ove nedjelje otvoriti dijalog o tome. "Tu je situacija malo drugačija, moraju se proći još neke skupštinske procedure, ali vjerujem da ćemo kroz dijalog doći do rješenja", dodao je.

Naveo je da su današnjem kolegijumu prisustvovali predstavnici svih poslaničkih klubova.

Mandić je rekao da je Administrativni odbor zakazan za petak i da danas nijesu mogli govoriti o raspodjeli odbora dok se ne popune upražnjena poslanička mjesta.

On je, na pitanje da li mu je prihvatljiv predlog sporazuma o popisu, kazao kako je važno da popis počne 30. novembra.

"Veoma sam zadovoljan da su ispunjeni zahtjevi opozicije", naglasio je šef parlamenta i ocijenio da su kontrolni mehanizmi "mnogo bolji" nego što je imala opozicija 2011. godine, prenose Vijesti.

"Iskorak sa softverom je najveći iskorak u smislu kontrole. Sada neće niko nikome moći da ukrade identitet, mislim da se to dešavalo na ranijem popisu", rekao je Mandić.