Politika

VLADA SMIJENILA KURTIJA SA MJESTA GENERALNOG DIREKTORA ANB-A!

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Vlada Crne Gore smijenila je danas generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija, potvrđeno je "Vijestima" nezvanično iz izvršne vlasti.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Prema istim informacija, svi članovi Vlade na današnjoj sjednici su glasali za njegovu smjenu.

Vlada za sada nije imenovala ko će ubuduće obavljati funkciju generalnog direktora ANB-a.

Da će Kurti najvjerovatnije biti prvi Vladin funkcioner u bezbjednosnom sektoru koji će biti smijenjen znalo se već prvog dana mandata nove izvršne vlasti.

Premijer Milojko Spajić je tu opciju najavio direktoru ANB-a Borisu Miliću dan nakon što je preuzeo funkciju šefa Vlade.

Imenovanje Kurtija u ljeto 2022. pratile su brojne optužbe na relaciji Dritan Abazović - Raško Konjević (tadašnji potpredsjednik vlade), koji se protivio da zbog dvije osuđujuće presude iz 2004. i 2009. ne može zasnovati radni odnos u Agenciji.

Kurti je nakon imenovanja u izjavi “Vijestima” rekao da je “neosuđivano lice”.

"Razumijem kontekst pitanja i zainteresovanost javnosti, sve vezano za osuđivanost bilo kojeg građanina može da se provjeri kod nadležnog organa - Ministarstva pravde, ako vam oni budu dostavili taj podatak. Ja vam ukratko mogu reći - da sam neosuđivano lice”, kazao je tada Kurt, prenose Vijesti.

 Nedugo nakon imenovanja u prvoj procjeni ANB-a, dok je tajnom službom u v.d stanju rukovodio Savo Kentera, Kurti nije dobio pristup tajnim podacima. Zeleno svjetlo za pristup tajnim podacima dobio je mjesec nakon što je Vlada u oktobru 2022. smijenila Kenteru.

Kurti je za vrijeme rada u Agenciji uradio tridesetak izvještaja koje je dostavio direktoru i Vladi u godišnjim izvještajima.

U dijelu medija označavan je kao čovjek od povjerenja bivšeg premijera, koji preko njega je želio da uspostavi kontrolu u radu Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Prije dolaska Artana Kurtija na mjesto generalnog direktora ANB-a ta funkcija je bila gotovo protokolarna, a javnost nikada nije dobila čak ni osnovne podatke o broju urađenih provjeranih izvještaja.