Politika

SPAJIĆ: SPROVOĐENJE POPISA VAŽNO ZA DALJI RAZVOJ CRNE GORE, ODLAGANJE BI MOGLO IZAZVATI NOVE TROŠKOVE!

Autor Balša Janković Izvor CdM

Spajić je istakao da je sprovođenje popisa važno zbog donošenja strateških odluka za dalji razvoj Crne Gore te da je njegovo održavanje u interesu države, Vlade i cjelokupnog društva.

Izvor: Vlada CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić održao je danas drugi krug konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, nevladinih organizacija i vijeća manje brojnih naroda kao i predstavnicima Uprave za statistiku u cilju iznalaženja najboljeg modela za sprovođenje Popisa stanovništva koji je zakazan za 30. novembar, prenosi CdM.

“Potrebna nam je efikasnost, ali ne na uštrb kvaliteta. Jedna od okolnosti koja se mora imati na umu to je da odlaganje Popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog fiskalnog trenutka u kome se Crna Gora nalazi. U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti”, istakao je premijer.

Predstavnici Monstat-a su informisali o mogućnostima proširivanja popisnih komisija i izradi novog softvera za kontrolu procesa vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

Predstavnici parlamentarnih partija, nevladinih organizacija i vijeća manje brojnih naroda iskazali su pozitivan stav prema otvorenosti Vlade za dijalog ukazavši da je, između ostalog, prethodno potrebno riješiti pitanja koja se odnose na zaštitu podataka, kontrolu i inkluzivnost procesa.

Konstatovana je potreba snažnije uloge Parlamenta u kontekstu formiranja radnog tijela za praćenje sprovođenja i jačanje povjerenja u sam proces.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Parlamenta Andrija Mandić, kao i ministri Novica Vuković i Fatmir Gjeka, javlja CdM.