Politika

ŽIVKOVIĆ: UKOLIKO NE BUDU STVORENI USLOVI BOJKOTOVAĆEMO POPIS!

Autor Balša Janković Izvor CdM

Živković je kazao da je osnovni cilj da damo doprinos da se dovede na nivo povjerenja potrebnog u crnogorskom društvu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ukoliko ne budu ispunjeni naši uslovi bojkotovaćemo popis, saopštio je nakon sastanka sa premijerom v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković. Predstavnici DPS-a, SD-a i BS-a održali su danas sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem na kojem su razovarali o uslovima za održavanje popisa, piše CdM

“Cilj DPS-a je da se popis odvija u skladu pozitivnim zakonskim propisima. Osnovni cilj je da se dobiju tačni i relevantni podaci. To smo saopštili premijeru Spajiću. Naš cilj je da se popis održi”, kazao je novinarima nakon sastanka v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.

“Razmijenili smo mišljenja. Upitno je da li se naši jasno ispostavljeni naši zahtjevi mogu riješiti u ovih mjesec dana. Cijenim da postoji spremnost premijera da se na ovu temu otvori dijalog. Od naših zahtjeva nećemo odustati. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni nastavićemo sa našim djelovanjem i bojkotovaćemo popis”, poručio je Živković, piše CdM.

Kazao je da novi sastanak nije dogovoren, ali vjeruje da će se to desiti uskoro.

Šehović: Koristan sastanak, stekli smo utisak da je premijer razumio našu argumentaciju

Izvor: Ministarstvo prosvjete/V.Tomović

Predsjednik SD-a Damir Šehović je rekao da su imali koristan sastanak.

“Premijera smo upoznali sa našim razlozima zbog kojih smo zabrinuti za ukupan ambijent i kako je priprema popisa organizovana. Saopštili smo stav da ćemo se potruditi da iskoristimo sva zakonska sredstva koja imamo da zloupotrebu sprijrčimo. Niti jedna opoziciona partija nema ništa protiv održavanja pooisa ali imamo da on bude iskorišćen da bi se sprovela nečija agenda”, kazao je Šehović, javlja CdM.

Prema njegovim riječima žele da imaju maksimalno povjerenje u popisivače i imaju mehanizme kontrole kada je riječ o popisnim komisijama kao i da imaju adekvatno softversko rješenje da iskontrolišu ovaj proces.

“Tražimo uslove koje je opozicija imala 2011. Stekli smo utisak da je premijer razumio našu argumentaciju. Kada ambijent za popis bude takav da ga možemo održati reći ćemo da želimo da učestvujemo, a do tada ćemo biti u aktivnom bojkotu. Prvi sastanak bio je koristan da premiiera informišemo gdje vidimo prostor za zloupotrebu. Iskazali smo spremnost da se dogovaramo. Ovdje nije bitan datum već ambijent i kontrolni mehanizam. Sve dok se oko toga ne dogovorimo bićemo u bojkotu”, zaključio je Šehović.

Današnjem sastanku sa Spajićem prisustvovali su v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković i poslanik tepartije Nikola Janović, predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović i potpredsjednik te partije Damir Gutić, kao i lider SD-a Damir Šehovič i predsjednik Kluba poslanika SD-a Boris Mugoša.

Spajić je juče najavio da se popis koji je trebalo da počne 1. novembra odlaže do 30. novembra. On je kazao da treba pripremiti softversko rješenje kako ne bi bilo mogućnosti zloupotrebe, kao i da predstavnici opozicije budu u popisnim komisijama, prenosi Cdm.