Politika

REMIKOVIĆ: RAZMATRAMO ODGAĐANJE POPISA, ZABRINUTI SMO ZA BEZBJEDNOST POPISIVAČA

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Uprava za statistiku razmatra najavu budućeg premijera Milojka Spajića o odlaganju popisa i priprema se za naredne korake, saopštila je zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković.

Izvor: MONSTAT

Tokom konferencije za medije Savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, ona je saopštila da se aktuelnosti oko popisa mijenjaju iz sat u sat i, kako dodaje, Monstat je u nezavidnom položaju, piše RTCG.

“Postojeća odluka vlade jeste da popis bude od 1. novembra. Uprava za statistiku bi prekršila zakon ako u ovom momentu stopira aktivnosti na sprovođenju popisa”, poručila je Remiković.

Kako dodaje, Monstat razmatra najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju.

Kako RTCG prenosi, ovom momentu su, kako ističe Remiković, najviše zabrinuti za bezbjednost osoba uključenih u sprovođenje popisa.

“Sinoć se dogodilo nešto što nas je zabrinulo. Mi smo 16. oktobra uputili i 20. Oktobra policiji ponovili zahtjev za procjenu bezbjednost popisivača… Moramo održavati kontakt sa Upravom policije radi zaštite popisivača”, navela je Ramiković.

Sada je, kaže, jako nezavidno pričati o daljim koracima, jer Monstat mora da postupa po zakonima.

Odgađanje popisa značiće i dodatne troškove za državu, kazao je na sjednici Vlade premijer Dritan Abazović. On kaže da što se tiče aktuelne Vlade popis stanovništva može da počne, piše RTCG.

Na sjednici vlade je saopšteno i da su juče nepoznate osobe ometale rad instruktora i popisivača u Ulcinju, zbog čega je od Uprave policije zatraženo da se angažuje povodom procjene bezbjednosti popisivača.