Politika

ŽIVKOVIĆ: DANAS JE FINALNI ROK DA DOBIJEMO ODGOVOR OD INSTITUCIJA, U SUPROTNOM PREDLOG BOJKOTA

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Predsjedništvo Demokratske partije socijaliste (DPS) će, ukoliko do kraja dana ne dobije odgovor institucija na zahtjev za odlaganje popisa, predložiti bojkot tog procesa, kazao je vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kako prenosi RTCG, on je na konferenciji za novinare ponovio da je stav DPS-a da nema ambijenta za održavanje regularnog popisa.

"Kome nije bilo jasno za šta služi popis, juče je imao prilike da se uvjeri. Juče je jasno bilo da je cilj popisa etnički inženjering“, rekao je Živković.

On je kazao, kako RTCG piše, da je od lokalnog preko državnog nivoa, kroz medijsku kampanju i uključivanje vjerskih poglavara i poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, jasno da je cilj popisa nacionalno prebrojavanje, odnosno etnički inženjering.

"Ako tome dodamo jučerašnje upozorenje direktora Monstata da će građani biti kažnjavani ako ne budu izjasnili na popisu, onda je jasno da se i Monstat stavio u funkciju onih koji žele da sprovedu etnički inžinjering“, rekao je Živković.

On je istakao da takvo kažnjavanje nije moguće i da nije utemeljeno u zakonu.

Živković je naveo da će pravni tim DPS-a izaći sa jasnom argumentacijom da nije moguće da se građani kažnjavaju ako ne izađu na popis, prenosi portal RTCG.

"Danas je finalni rok da dobijemo odgovor od institucija, a prvi zahtjev je da dođe do odlaganja popisa. Čekamo do kraja dana, ako ne dobijemo odgovore Predsjedništvo DPS-a će Glavnom odboru predložiti da se popis bojkotuje“, rekao je Živković.