Politika

ABAZOVIĆ: SELIDBA SDT-A U STARU ZGRADU VLADE JE PRIORITET

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

Premijer Abazović je kazao da je selidba Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade prioritet.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

“Njima je Uprava za katastar i imovinu ponudila 40 i nešto jedinica, plus pretkabinete, plus nekoliko sala za sastanke. Njihov zahtjev je veći, iako nemaju toliko službenika, ali nije ništa sporno ni da bude veći taj zahtjev, tako da ćemo neke institucije koje su privremeno preseljene tamo zbog radova koji se vrše u njihovim institucijama, oni će to osloboditi i imati šire kapacitete”, kazao je Abazović na današnjoj sjednici Vlade.

Istakao je da je preko jednog miliona eura ušteđeno na zakupninama koje su državni organi plaćali privatnim kompanijama ili fizičkim licima u prethodnom periodu, a da te prostorije nijesu adekvatno korišćene.

“Sada imamo ambiciju da to dodatno smanjimo i sve državne organe preselimo u svoje prostore gdje neće biti potrebe za plaćanjem i stvaranjem dodatnih troškova. Ako neki državni organ očekuje da Vlada ode da ga preseli i ako mu je odobreno da može negdje, ni to ne odbijamo, samo neka nam jave, spremni smo i fizički da pomognemo da se preseli namještaj ili bilo što”, kazao je Abazović.

Prostorni plan Crne Gore u fazi nacrta, sljedeće sedmice možda na sjednici Vlade

Komentarišući Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, ministarka Ana Novaković Đurović je istakla da je rok za donošenja ovog planskog dokumenta potrebno produžiti.

“U tom cilju se izmjenom predlaže da se predviđeni rok od 72 mjeseca produži na 84 mjeseca”, dodala je Novaković Đurović.

Istakla je da neće doći do blokade ili ubranističkog haosa.

“Ovo je jedino trenutna mogućnost koju imamo na raspolaganju. Rješenje je na parlamentu”, kazala je Novaković Đurović.

Ministarka je navela da je prostorni plan Crne Gore u fazi nacrta.

“Očekujem ga sljedeće sedmice na Vladi, ako ne sljedeće onda one tamo sigurno”, istakla je Novaković Đurović.

Abazović je kazao da je bilo puno dilema u vezi sa isticanjenjem roka koji je propisan vezano za važenje prostornih planova.

"S obzirom da on ističe, da je parlament u stanju kakvom jeste, Vlada predlaže da se taj rok produži, s tim što je stav Ustavnog suda da su svi planovi na snazi dok se ne donesu drugi”, kazao je Abazović.

Možda ce vas zanimati