Politika

UVJERENI DA JE PODGORICI NEOPHODNA NOVA BOLNICA

Autor Anja Rašović Izvor CdM

U potpunosti sam uvjerena da je Podgorici neophodna nova bolnica, tim prije što je riječ o glavnom gradu države, koji neprestano raste, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Iz Glavnog grada saopštili su da je, tim povodom, Borovinić Bojović razgovarala sa Didije Usanom, čuvenim hirurgom, članom Francuske medicinske akademije i jednim od najrenomiranijih internacionalnih medicinskih stručnjaka, koji posredstvom Fondacije „Petrović-Njegoš” i Ambasade Francuske, boravi u višednevnoj posjeti Crnoj Gori u sklopu priprema zdravstvenog sistema Crne Gore za izgradnju novog bolničkog objekta u Podgorici, piše CdM.

Ova posjeta, kako je navedeno, nastavak je saradnje crnogorskog i francuskog zdravstvenog sistema, inicirane 2021. posjetom dr Borovinić Bojović Parizu u svojstvu tadašnje ministarke zdravlja.

“Kao ljekar koji je 22 godine aktivno u zdravstvenom sistemu, u potpunosti sam uvjerena da je Podgorici neophodna nova bolnica, tim prije što je riječ o glavnom gradu države, koji neprestano raste. U Gradskom parlamentu imamo veći broj odbornika koji su po profesiji ljekari, i iako pripadaju različitim partijama, svi su saglasni u vezi sa potrebom za novom bolnicom u Podgorici. Smatram da sve naše institucije, nezavisno od toga ko je na njihovom čelu, treba da budu posvećene radu u interesu građana, a zdravlje je, svakako, najvažniji interes svih. Vjerujem i da način funkcionisanja zdravstvene profesije može da posluži kao primjer za druge sfere društvenih djelatnosti, kao što je politika, kako bismo na taj način doprinijeli njenoj humanizaciji”, poručila je Borovinić Bojović.

Kako CdM prenosi, Profesor Usan, koji je aktuelni direktor Direkcije za međunarodnu saradnju lanca od 39 bolničkih centara Pariza, istakao je da će ovu posjetu iskopristiti kako bi se detaljnije upoznao sa potrebama zdravstvenog sistema Podgorice i Crne Gore i ukazao na mogućnost apliciranja kod francuskog Ministarstva zdravlja za finansijsku podršku izradi studije izvodljivosti za izgradnju nove bolnice.

S obzirom na profesorovo ogromno iskustvo, imajući u vidu da je bio dugogodišnji direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Francuske, generalni direktor Direkcije za zdravstvo Francuske i u skorije vrijeme predsjednik Komiteta za urgentna stanja za kovid 19 Svjetske zdravstvene organizacije, na sastanku je bilo riječi i o drugim temama iz oblasti zdravstva i medicine.

Borovinić Bojović posebno je potencirala značaj francuskog iskustva za razvoj važnih segmenata zdravstvenog sistema Crne Gore, kao što su transplantaciona medicina, digitalno zdravlje, telemedicina i palijativna njega, piše portal CdM.

Iz Glavnog grada dodaju da sastanku su prisustvovali i princ Nikola Petrović – Njegoš, kao predsjednik Fondacije „Petrović-Njegoš”, dr Aleksandar Čelebić, hirurg-onkolog, ljekar-savjetnik Ambasade Francuske u Crnoj Gori i član Savjeta Fondacije „Petrović-Njegoš”, kao i Joan Ur, savjetnik u Ambasadi Francuske u Crnoj Gori.