Politika

DPS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILATOVIĆA!

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Demokratska partija socijalista podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kako su naveli u saopštenju, "Milatović je kao ministar u Vladi Crne Gore, propustio da prijavi krivična djela sa elementima sticanja protivpravne imovinske koristi za koje je saznao u vršenju svoje dužnosti", o čemu je, kako ističu, javnost obavijestio dana 30. avgusta 2023. godine gostujući u emisiji RTCG.

Tom prilikom je, kako kažu priznao da nije prijavio krivična djela sticanja protivpravne imovinske koristi a kojih je bilo dok je on obavljao službenu dužnost.

Milatović je, kako su saopštili, na konstataciju novinarke da "nijesu ispunjena očekivanja, ljudi kritikuju i dalje partijsko zapošljavanje i kadriranje po rođačkim vezama, ljude koji ne ispunjavaju kriterijume, itd…” izjavio da je to tačno, piše RTCG.

”Zamislite onda vi nakon svega, a sve je tačno. Sve je to tačno… Ja želim da se proces tkz. partijskog zapošljavanja svede na neki pristojan minimum…”, rekao je Milatović u emisiji, saopštili su iz DPS-a.

Ovim je, kako tvrde, Milatović potvrdio da je svjesno propustio da nadležne organe obavijesti da su učinjena krivična djela od strane drugih službenih lica, iako je kao ministar u Vladi Crne Gore bio u obavezi da to učini.

"Milatović je svojom izjavom potvrdio da je svjedočio krivičnim djelima koje nije prijavljivao, nego sada naknadno konstatuje kako su ona počinjena. U krivičnoj prijavi se navodi da je on takvim činjenjem umišljajno omogućio izvršiocima tih djela da ostanu van domašaja organa gonjena – čime je izvršio krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca iz člana 386. stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore", navode iz DPS-a.

Ističu da s tim u vezi, a "u namjeri da građani Crne Gore dobiju odgovor na tvrdnje koje su javno iznijete, kao podnosioci ove prijave, predložili smo da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provede radnje iz svoje nadležnosti u pravcu utvrđivanja materijalne istine".

"Takođe, u prijavi smo predložili da se u svojstvu osumnjičenog sasluša Jakov Milatović, predsjednik Crne Gore, kako bi se izjasnio ko su lica koja su izvršila krivična djela u vršenju svojih funkcija, i time omogućila nezakonita zapošljavanja trećih lica", zaključuje se u saopštenju DPS-a.