Politika

MILTOVIĆ OD SPAJIĆA OČEKUJE ODGOVORAN ODNOS I TRANSPARENTNOST U PROCESU PREDLAGANJA VLADE

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da od mandatara Milojka Spajića očekuje odgovoran odnos i transparentnost u procesu predlaganja Vlade

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Milatović očekuje od poslanika suvereno odlučivanje o predlogu i programu Vlade u skladu sa izbornom voljom građana, piše RTCG.

On je kazao da, nakon istorijske pobjede na predsjedničkim izborima, čime je otvorena nova stranica demokratskog razvoja u Crnoj Gori, nije aktivno učestvovao u izbornoj kampanji koja je prethodila parlamentarnim izborima niti u pregovorima formiranja 44. Vlade.

"Predlaganje mandatara za sastav Vlade obavio sam u skladu sa utvrđenim Ustavnim obavezama, u veoma kratkom roku, i nakon sprovedenih razgovora sa svim političkim subjektima zastupljenim u novom sazivu Skupštine Crne Gore,” rekao je Milatović za Vijesti.

Kako RTCG prenosi, on je izjavio da je proces političkih konsultacija prvi put pratila inkluzivnost i transparentnost, a stavovi svih političkih subjekata blagovremeno i precizno su predstavljeni javnosti.

Milatović je podsjedio da je 10. avgusta nakon formalnih konsultacija dodijelio mandat za sastav Vlade Spajiću.

“Odgovornost za dalji proces formiranja Vlade leži na mandataru i političkim subjektima koji vode pregovore", kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, svoj vrednosni stav o tome kakva treba da bude nova Vlada saopštio je u više navrata - Crnoj Gori treba inkluzivna izvršna vlast do koje će se doći jednako uvažavajući glas svakog građanina pojedinačno, bez miješanja bilo kog spoljnog faktora u taj proces, piše portal RTCG.

Sa programskog stanovišta, smatra on, prioriteti buduće Vlade moraju biti usmjereni na brz ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i održiv ekonomski razvoj.