Politika

HOĆE LI SPAJIĆ USPJETI DA SASTAVI NOVU VLADU U PREDVIĐENOM ROKU?

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je danas predložio Milojka Spajića za mandatara za sastav 44. vlade.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ustavom je jasno precizirano da mandatar ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i program rada buduće Vlade.

Potom Skupština Crne Gore na sjednici odlučuje da li će podržati mandatara.

Spajić je dobio podršku većine parlamentarnih partija za mandatara, ali ne i za forimiranje Vlade, te pregovori neće biti laki.

Spajiću nijedan vid podrške nisu dali Demokratska partija socijalista i Građanski pokret URA, sa kojima on ne želi da pregovara, te Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija (DNP), koje još uvijek pregovaraju o ulasku u vlast, pišu Vijesti.

Ako se nova izvršna vlast bude formirala tri mjeseca, to znači da ona može biti izabrana tek sredinom novembra ove godine.

Postoji i mogućnost da ukoliko uvidi da ne može da sastavi vladu Spajić vrati mandat predsjedniku.

I krajnja opcija – ako do dogovora oko vlade ne dođe išlo bi se ponovo na birališta.

U ovom trenutku postoji još jedan problem, a to je da politički subjekti za sada nisu postigli dogovor o predsjedniku Skupštine. Po Ustavu predsjednik parlamenta predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade.

Na to je sinoć podsjetio lider Demokrata Aleksa Bečić koji je pojasnio da rokovi za izbor predsjednika parlamenta nisu precizirani, ali da je jasan red koraka koji se mora napraviti kako bi država ušla u redovno stanje.

“Ne postoji precizno definisani rok saglasno Ustavu ili Poslovniku o radu Skupštine, ali možemo govoriti o posljedicama ili indirektnim rokovima. Bez izbora predsjednika Skupštine nije moguće izabrati novu vladu Crne Gore i nije moguće sazvati bilo koju sjednicu Skupštine. Jer, jedino ovlašćeno lice , saglasno Ustavu i poslovniku, za sazivanje sjednica je predsjednik Skupštine”, kazao je Bečić, prenose Vijesti.