Politika

MILATOVIĆ IMENOVAO OLIVERU VUKAJLOVIĆ ZA SAVJETNICU ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Milatović je potpisao ukaz o njenom imenovanju, koji će biti objavljen u Službenom listu. Time će predsjednik Crne Gore prvi put dobiti savjetnika za održivi razvoj.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Milatović je potpisao ukaz o njenom imenovanju, koji će biti objavljen u Službenom listu. Time će predsjednik Crne Gore prvi put dobiti savjetnika za održivi razvoj, javljaju Vijesti.

Vukajlović je bila na dužnosti generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma. Radu u tom resoru je, kako su naveli iz kabineta predsjednika, prethodilo dugogodišnje iskustvo u sektoru ekonomije i finansija.

Vukajlović je formalno obrazovanje stekla na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici i bila je učenica generacije u Gimnaziji u Podgorici. Tečno govori engleski, turski i španski jezik, a služi se italijanskim.

“Djelovanje savjetnice za održivi razvoj u službi predsjednika, biće usmjereno na društveni razvoj zasnovan na principima održivosti, odnosno na postizanje ravnoteže između socijalnog, ekonomskog i aspekta održivosti životne sredine”, kazali su iz Milatovićevog kabineta, prenose Vijesti.

Poseban fokus, dodaju, biće na saradnji s različitim društvenim činiocima, s posebnim osvrtom “na osnaživanje mladih i žena, kao i podršku ranjivim grupama i podspješivanje ljudskog kapitala”.

Imenovanjem Vukajlović, u kabinetu predsjednika sada je ukupno sedam savjetnika. Prema aktu o sistematizaciji, Milatović ima mogućnost da postavi još tri.

On je u junu imenovao šest savjetnika - Mariju Lakić Barfus za savjetnicu za spoljnu politiku, Biljanu Papović za savjetnicu za politički sistem i unutrašnju politiku, Ivana Šikmanovića za savjetnika za pravna pitanja, Dejana Vukšića za savjetnika za bezbjednost i odbranu, Mladena Grgića za savjetnika za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju, te Aleksandra Stijovića za savjetnika za regionalni razvoj.

Lakić Barfus je karijerni diplomata i bila je, između ostalog, generalna direktorica za NATO i politiku bezbjednosti pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Papović je bila zamjenica izvršnog direktora NVO Centar za demokratsku tranziciju, a Šikmanović bivši savjetnik za pravna pitanja nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, navode Vijesti.

 Vukšić je bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost i doskorašnji lider Demohrišćanskog pokreta, Grgić je do marta bio na čelu Agencije za investicije, dok je Stijović bio ministar poljoprivrede u Krivokapićevoj Vladi.

Milatović pozvan na samit UN o održivom razvoju
Predsjednik Crne Gore pozvan je da govori na samitu Ujedinjenih nacija u septembru, koji je posvećen održivom razvoju.

Iz kabineta predsjednika Vijestima su potvrdili da će Milatović predvoditi delegaciju Crne Gore na Samitu UN, koji će prethoditi Generalnoj Skupštini UN.