Politika

ABAZOVIĆ: DANAS NEMA TEŠKIH PITANJA POPUT SREBRENICE, TEMELJNOG UGOVORA... VELJOVIĆ BIO MEĐU GLAVNIM KARIKAMA KLANA

Autor Mirela Ljumić Izvor MINA

Odlazeći premijer Dritan Abazović osvrnuo se na hapšenje Veselina Veljovića, kao i na konstituisanje nove vlade.

Izvor: MONDO / Mirela Ljumić

"Veljović je jedan od onih koji su na vrhu te piramide. Pozdravljam akciju SDT-a i SPO koja se odnosi na njega. Ovo je sada konkretizacija kada je u pitanju demistifikovacija šverca cigareta u Crnoj Gori, iako ne potcjenujem sve što je do sada bilo. Međutim, ni on nije na vrhu. Tako da bih volio i afirmišem da se nastavi u tom pravcu. Naravno da treba vremena i mislim da je to važan istorijski proces. Sada smo blizu onoga da se bez ikakve selekcije napadaju klanovi koji su direktno vezani za šverc cigareta. On je bio glavna karika, ili možda među glavnim karikama Mojkovačkog klana, sada da vidimo hoće li se poći na “Grandovce”. Ja sam javno pobrojao ko su, pet sam ih pobrojao, glavni su ova dva. Evo se stiglo do Mojkovačkog klana, hoće li se stići do “Grandovaca” mislim da hoće", kazao je predsjednik URA-e povodom hapšenja bivšeg šefa policije.

Crna Gora je prešla stepenicu političke kulture koju ranije nije imala, kazao je premijer Dritan Abazović, navodeći da se u proteklom periodu moglo svjedočiti rađanju demokratije.

On je na panelu Civilizacija, koji je u Kuslevovoj kući organizovala Grupa građana CIVIS, kazao da je Vlada na čijem je čelu u poslednje tri godine napravila “meteorske” iskorake i da je sada važno da se ne naprave koraci unazad.

Prema riječima Abazovića, u Crnoj Gori sad živi pregovaranje, nema tenzija, a izborni proces je slobodan.

“Primjećujem da danas tokom sastavljanja nove Vlade nema teških pitanja koja su determinisala izbore kao što su Temeljni ugovor, Srebrenica, mnoge druge stvari", rekao je Abazović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da je
Crna Gora prešla jednu stepenicu političke kulture koju ranije nije imala.

“To naravno ne umanjuje odgovornost političkih subjekata da i dalje razvijaju političku kulturu, ali to budi nadu da smo mi zaista kao društvo na pravom putu", naveo je Abazović.

On je istakao da je najvažnije da se procesi dešavaju brzo.

“Veliki sam optimista, sa politikološkog aspekta. Samo je važno da procese ne vratimo unazad. Sve ostalo će se razriješiti. Mi smo često žrtvovali demokratiju zarad stabilnosti. U proteklom periodu svjedočili smo rađanju demokratije", kazao je Abazović.

Crnoj Gori, kako je ocijenio, nedostaje malo da dođe u završnu fazu demokratije.

“Ta faza podrazumijeva da svako odgovara za postignute rezultate dok je bio na vlasti. Još nijesmo na tom nivou, ali u odnosu na, recimo, 2016. godinu - stvari su neuporedivo bolje. Pobjeda evropske agende je ovaj događaj danas, kad ljudi pristojno razgovaraju i dogovaraju se", zaključio je Abazović.