Politika

SD ĆE FORMIRATI POSLANIČKI KLUB SA TRI POSLANIKA

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Socijaldemokrate (SD) će formirati poslanički klub sa tri poslanika koji će na adekvatan način zastupati socijaldemokratske ideje u Crnoj Gori, zaključeno je na juče održanom Predsjedništvu SD-a.

Izvor: Promo/Socijaldemokrate

Ta partija je na vanrednim izborima 11. juna nastupila u koaliciji "Zajedno", koju je predvodila Demokratska partija socijalista, a činili su je još Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca.

Iz SD-a su saopštili da je Crnoj Gori, "uzimajući u obzir brojne ozbiljne unutrašnje izazove", kao i okolnosti na međunarodnoj sceni, neophodna "jasna evropska i evroatlantska vlada", čiji bi konstituenti trebalo da budu samo oni politički subjekti koji su nedvosmisleno posvećeni vrijednostima Evropske unije i NATO saveza.

“Sve ostalo bi vodilo Crnu Goru u dalje nazadovanje na putu EU integracija i suštinsko udaljavanje od članstva Crne Gore u EU. Nema kompromisa sa onima koji veličaju ratne zločince, izjednačavaju fašizam i antifašizam, rehabilituju retrogradne pojave u prošlosti, relativizuju genocid u Srebrenici, jasno ne nazivaju agresijom ponašanje Rusije prema Ukrajini, predstavljaju političko krilo ruskog uticaja u Crnoj Gori i slično", saopšteno je iz SD-a, javljaju Vijesti.

Predsjedništvo Socijaldemokrata istaklo je sljedeće prioritete koji, kako su kazali, trebada budu pred Crnom Gorom: članstvo u EU, jačanje kredibiliteta u NATO-u, poboljšanje životnog standarda građana i zaštita socijalno ranjivih kategorija i očuvanje i jačanje "temeljnih vrijednosti progresivne i samosvjesne Crne Gore", a to je, kako ističu, njen građanski, sekularni i antifašistički karakter.