Politika

TUŽILAČKI SAVJET: UZDRŽITE SE OD KOMENTARA KOJIMA SE VRŠI PRITISAK I ŽELE USMJERITI TUŽILAČKE ODLUKE

Autor Mirela Ljumić

Tužilački savjet reagovanjem staje u zaštitu aktivnosti tužilaca koji su ranije bili kritikovani od strane premijera Abazovića, ,,uz korišćenje neprimjerenih i neutemeljenih kvalifikacija".

Izvor: MINA

,,Tužilački savjet apeluje na sve političke i društvene subjekte, a naročito na one koji kroz zakonodavnu ili izvršnu vlast akumuliraju određeni politički i društveni uticaj, da se uzdrže od izjava i komentara kojima se vrši pritisak na državne tužioce i kojima se žele usmjeriti tužilačke odluke i radnje u pojedinačnim slučajevima i istragama" navodi se u reagovanju.

,,U proteklim danima intenzivirani su javni i medijski istupi političkih subjekata u kojima se pokušava usmjeriti postupanje Državnog tužilaštva u pojedinačnim slučajevima, nerijetko uz korišćenje neprimjerenih i neutemeljenih kvalifikacija" navodi se uz napominjanje da poslednji izvještaji Evropske komisije koji izdvajaju aktivnost SDT-a kao oblast u kojoj je ostvaren značajan napredak.

Dalje napominju da su tužioci ti koji odlučuju o pokretanju krivičnog gonjenja i samostalno vode krivično gonjenje pred sudovima.

,,U Crnoj Gori gdje je Državno tužilaštvo samostalno, i shodno Zakonu niko ne smije uticati na njega u vršenju poslova, ovakvi javni istupi političkih činilaca predstavljaju eklatantan primjer pritiska" navodi se u reagovanju Tužilačkog savjeta pozivajući se međunarodni partneri prepoznaju ko koči reforme i umanjuje vrijednost rezultata tužilačke organizacije.

,,Tužilački savjet izražava podršku SDT-u i drugim državnim tužilaštvima da nastave da postupaju u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, bez obzira na političke pritiske. Reformski zadaci sa evropske agende su jasni -zakonito i neselektivno postupanje, i krivično gonjenje kao instrument za zadovoljenje pravde, a ne političkih interesa" zaključuje se u saopštenju.