Politika

MILATOVIĆ: U POTPUNOSTI VJERUJEM VUKŠIĆU

Autor Mirela Ljumić

,,Svako ko dijeli evropske vrijednosti treba da bude dio nove vlade"

Izvor: Youtube/Pokret Evropa sad/Printscreen

Milatović je nakon samita NATO u Viljnusu kazao da nova vlada mora biti proevropska i proreformska, i svako ko u Crnoj Gori dijeli evropske vrijednosti treba da bude dio vlade. Naglasio je da tokom njegovih razgovora sa stranim zvaničnicima nije bilo riječi o tome ko može, a ko ne, biti dio vlade. Iskazao je uvjerenje da će uskoro biti proglašeni rezultati izbora, kako bi mogao da počne konsultacije sa predstavnicima stranaka o formiranju vlade.

Odgovori Predsjednika Milatovića na novinarska pitanja (Press konferencija - Samit NATO)
Izvor: Predsjednik Crne Gore

Istakao je da ima povjerenje kako može brzo da završi konsultacije sa predstavnicima stranaka, i da mandat za formiranje vlade onome ko ga uvjeri da može da sastavi vladu na najbolji način.

Predsjednik je naglasio da je njegov savjetnik Dejan Vukšić dobio funkciju na osnovu akademskih i profesionalnih referenci, te da ima povjerenje u njega da će svoj posao obavljati na pravi način.

Dodao je je da svako ko je krivično procesuiran u Crnoj Gori, treba da odgovara, i to je jedini način da zemlja igradi društvo vladavine prava. Podsjetio je da je nedavno u Srbiji predmet Svetozara Marovića, koga Crna Gora potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne, iznio pred zvaniničke Srbije.

Odgovori Predsjednika Milatovića na novinarska pitanja (Press konferencija - Samit NATO)
Izvor: Predsjednik Crne Gore

On je takođe naglasio i da mu je posebno drago što je savez danas jači i sigurniji za dvije nove članice, Finsku, i uskoro i Švedsku.

“To smatram posebno važnim u kontekstu aktuelnih geopolitičkih prilika. Na samitu su donijete ključne odluke za jačanje politike odvraćanja i odbrane, i usvojeni su novi regionalni planovi za odbranu savezničke teritorije”, rekao je crnogorski predsjednik.

Govoreći o podršci Ukrajini, on je naglasio kako je odlučeno da se obnvi obaveza ulaganja u odbranu, ovoga puta sa najmanje dva odsto BDP-a. Naveo je da je srećan što je Crna Gora ostvarila taj cilj i nastaviće da to ispunjava.

“Imali smo priliku da razgovaramo sa predsjednikom Zelenskim o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine. Stav Crne Gore je jasan – svaka država ima suvereno pravo da bira svoje spoljnopolitičko opredjeljenje, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, i uvijek ćemo djelovati u odbrani tog principa. U tom smislu podignut je odnos NATO i Ukrajine na viši novo, formiranjem savjeta NATO-Ukrajine. Poslata je snažna poruka da je Ukrajina buduća članica NATO”, rekao je Milatović.

Milatović je kazao da Crna Gora kredibilan partner alijanse, koja se konstruktivnom ulogom u reginu trudi da afirmiše stabilnost i demokratiju.

“Dijelimo zabrinutost alijanse povodom dešavanja na Kosovu, i pozivamo obje strane na deeskalaciju tenziju i dijalog radi normalizacije odnosa u okviru platforme koju je ponudila EU”, kazao je Milatović.

On je naglasio da mu je drago što je delegacija BiH bila na samitu, ističući da Crna Gora podržava reformske procese u toj zemlji.

 “Prilikom prisustva na samitu, obavio sam više razgovora sa više šefova i vlada naših saveznika, koje sam informisao o prilikamam u našoj zemlji posebno u konktekstu formiranja nove, proevropske vlade”, rekao je Milatović.

On je naveo da je na samitu poslata snažna poruka Ukrajini da ima perspektivu budućeg članstva u NATO.