Politika

MILATOVIĆ - VUČIĆ: ŠTO PRIJE IMENOVATI AMBASADORE U PODGORICI I BEOGRADU

Autor Mirela Ljumić

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Kabinet predsjednika Crne Gore

U čast predsjednika Milatovića organizovan je svečani doček uz najviše vojne i državne počasti ispred Palate Srbija.

Predsjednik Milatović je kazao da je posjeta Beogradu prva zvanična posjeta jednoj od zemalja regiona i da dolazi kao prirodan nastavak, imajući u vidu da su dobrosusjedski odnosi uz opredijeljenost države euroatlantskoj budućnosti, spoljnopolitički prioriteti Crne Gore.

“Crnu Goru i Srbiju vežu zajednička istorija i tradicionalna bliskost. Ali naše države dijele i zajednički evropski cilj. Sve su to razlozi koji nas obavezuju da imamo najbolje moguće, prijateljske i sadržajne odnose, uz puno međusobno uvažavanje, pa i onda kada na određene teme ne mislimo isto. Posebna odgovornost je na nama, državnicima dvije zemlje, da te odnose ne remetimo, već da ih unaprjeđujemo. Složili smo se da je neophodno da u bliskoj budućnosti bude imenovan ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, kao i ambasador Crne Gore u Republici Srbiji”, poručio je predsjednik Milatović, navodi se u saopštenju njegovog kabineta. 

Izvor: Kabinet predsjednika Crne Gore

On je saopštio da je, kroz prizmu ekonomije, Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Crne Gore.

Dodao je da uprkos tome dvije zemlje nemaju odnose na nivou ambasadora, zajedničke granične prelaze kakvi postoje sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom, dok se Mješovita komisija za rješavanje ovih pitanja ne sastaje godinama unazad. 

“Upravo su ovo bile teme u vezi kojih smo i razgovarali i složili se da je na nama odgovornost i obaveza da ih adresiramo. Jačajući diplomatske odnose bićemo bliži rješenju i drugih pitanja od zajedničkog interesa poput konačnog uspostavljanja direktnog platnog prometa, mogućnosti zajedničkih graničnih prelaza, uspostavljanja prakse zajedničkih sjednica Vlada gdje bi se rješavala pitanja od važnosti za život naših građana i privreda”, kazao je predsjednik Milatović, kako piše u saopštenju Kabineta predsjednika.

On je sa predsjednikom Vučićem razgovarao i o neophodnosti snažnije saradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima - poput nastavka izgradnje autoputa Bar- Beograd, završetka remonta pruge Beograd- Bar kao i projektima u oblasti energetike i IT sektora.

Milatović je pozvao predsjednika Vučića u zvaničnu posjetu Podgorici što bi, smatra, bio još jedan pokazatelj unaprjeđenja saradnje dvije države.

Možda ce vas zanimati