Politika

MUP CRNE GORE ZATRAŽIO SRBIJI INFORMACIJE O MANDIĆEVOM DRŽAVLJANSTVU

Autor Milena Backović Izvor Vijesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore zatražilo je od kolega iz Srbije informaciju o tome kad je i kako lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić dobio državljanstvo te zemlje.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Ministarstvo će nakon pribavljanja informacije donijeti odluku u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva - rekao je “Vijestima” Radovan Popović iz MUP-a. Spajić još nije dostavio dokaz o otpustu iz srpskog državljanstva.

To je “Vijestima” juče saopštio vršilac dužnosti (v. d.) generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, Radovan Popović.

“Nakon pribavljanja tražene informacije, ovo ministarstvo će u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, pokrenutom po službenoj dužnosti, donijeti odluku zasnovanu na zakonu”, poručio je on.

To znači da je sad na potezu MUP Srbije, koji je u februaru ekspresno, uoči Dana državnosti Srbije, dostavio crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji (DIK) informaciju da lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima prebivalište u Beogradu. Taj podatak je nedugo zatim, pošto je ustanovljeno da Spajić ima i državljanstvo Srbije, bio povod za njegovu diskvalifikaciju iz trke za poziciju šefa države.

Mandić je u aprilu dostavio MUP-u zvaničnu informaciju iz Beograda u kojoj se navodi šta ga je preporučilo da dobije državljanstvo Srbije, ali u njoj nema podatka kad ga je stekao. Zbog toga je MUP odlučio da se obrati Srbiji.

“Vijestima” su iz tog resora nezvanično kazali da nisu optimistični u vezi sa tim da će dobiti odgovor iz Srbije, jer je, kako je rekao izvor, susjedna država do sada odbijala da sarađuje po ovom pitanju.

Izvor je objasnio i da nadležni organi Srbije, prema tamošnjem zakonu o državljanstvu, nisu u obavezi da daju tražene podatke bez saglasnosti osobe na koju se zahtjev odnosi.

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, osoba, uz crnogorsko, može imati državljanstvo druge države ako ga je stekla prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine, ili ako s drugom zemljom postoji bilateralni sporazum. Crna Gora takav sporazum nema sa Srbijom, kako navode Vijesti.

Pitanje dvojnog državljanstva aktuelizovano je početkom februara, kad je DIK poslao kolegama iz Srbije upit za Mandića i Spajića.

Mandić je MUP-u u aprilu poslao zvanični dokument iz Srbije u kom piše da je uslove za sticanje državljanstva te zemlje ostvario po osnovu obavljanja funkcije u Vladi SRJ. On je preko punomoćnika dostavio dokument i izjavu u kojoj kaže da je saglasan sa svim što je napisano u njemu.