Politika

MILATOVIĆ: OD ODLUKE TUŽILAŠTVA U SLUČAJU "KVON" ZAVISI KOME ĆU DATI MANDAT

Autor Mirela Ljumić Izvor Standard

Predsjednik Crne Gore je ipak kazao da ima povjerenja u partijskog kolegu Milojka Spajića.

Izvor: Youtube/Pokret Evropa sad/Printscreen

"Nepoštovanje sudskih presuda ukloliko je do toga došlo, zaista je neprihvatljivo, kazao je u emisiji Načisto na TV Vijesti, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović komentarišući odluku Sudskog savjeta RTCG-a o reizboru za generalnog direktora Javnog servisa izabere Borisa Raonić", piše Standard.

Komentarišući navode da je Raonić reizabran uprkos činjenici da je sud odlučio da je 2021. njegov izbor bio nezakonit jer je bio u konfliktu interesa, Milatović je rekao da ukoliko se to desilo na taj način “mislim da je to neprihvaljivo”.

“Ukoliko je došlo do nepoštovanja pravosnažne sudske presude, to je neprihvatljiva stvar. Ne želim da pređem pristojnost miješanja u nezavisnost uređivačke politike Javnog servisa…”, rekao je Milatović.

O slučaju uhapšenog “kralja kriptovaluta” Do Kvona i navodnoj povezanosti sa Pokretom Evropa sad i njihovim liderom Milojkom Spajićem, Milatović je rekao da ima povjerenje u Spajića da je ono što je rekao javnosti istinito. Rekao je da će odluka kome će dati mandat za sastav nove vlade zavisiti i od tužilačke odluke u slučaju afere Do Kvon.

Sa Spajićem ima, kaže, periodičnu komunikaciju.

“Trenutno je meni prioritet obavljanje pozicije predsjednika Crne Gore. Razmišljao sam o tome da zamrznem funkcije u PES. Zamrzavanje funkcije nije predviđeno po statutu PES-a, pa sam odlučio da de fakto zamrznem poziciju neučestvovanjem u parlamentarnoj kampanji, ne dogovaranju nove vlade”, istakao je Milatović, a prenio Standard.

Milatović je kazao da postoji tendencija da se za sve loše optužuje bivša vlast.

“Ja sam više puta o tome govorio. Postoji namjera nas koji smo došli nakon 2020. da sve loše prebacimo na period prije 2020. godine, a ove političke elite koja je vladala prije 2020. da u potpunosti obesmisli sve ovo što je urađeno nakon toga. Ja mislim da je istina negdje između”, rekao je Milatović.

Nije želio da se izjasni o tome što je URA neprihvaljiv partner za Spajića, no rekao je “da se zna” koga je on zvao u vlast.

“Javnost zna koga sam ja zvao u Vlade kada sam pravio na primjer onu u Podgorici”, istakao je on.

Nije direktno odgovorio na pitanja o saradnji sa listama “Zajedno” i “Za budućnost Crne Gore”.

“Koliko ja znam, u Skupštini sjede sve proevropske partije, koje se zalažu za ulazak u EU. Atlantska kompoenta postoji, nju treba da učvrstimo”, rekao je.

Na pitanje da li je dosadašnje savjetnike angažovao putem ‘konkursa’ koji je ‘raspisao’ na Twitteru, on je kazao da jeste troje od šestoro.

“Od hiljadu i nešto ljudi je veliki broj profesija koje po sistematizaciji ne odgovaraju potrebama Predsjedništva. Od ovih šest savjetnika, tri su imenovana sa tog konkursa”, poručio je Milatović.