Politika

PARLAMENTARNI IZBORI:DO 14 SATI GLASALO JE 29.1% BIRAČA!

Autor Kristina Raičević

Biračka mjesta za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori otvorena su jutros u sedam sati. Na izborima učestvuje 15 lista, a biračko pravo ima 542.468 građana. Biračka mjesta biće zatvorena u 20 sati.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 14h glasalo je ukupno 157.600 ili 29.1% birača.

 Parlamentarni izbori koji se danas održavaju dvanaesti su od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove nezavisnosti.

Prva na listiću je Bošnjačka stranka (BS), čiji je nosilac lider BS-a Ervin Ibrahimović. Druga je Hrvatska građanska inicijativa, koju predvodi šef te partije Adrijan Vuksanović, a treći je Narodni pokret “Pravda za sve”, na čelu s bivšim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.
Koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa je na četvrtom mjestu, i na njenom čelu je predsjednik SNP-a Vladimir Joković, na petoj poziciji je Narodna koalicija koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret (DHP), Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, a nosilac je lider DHP-a Dejan Vukšić.
Šesto mjesto pripada Albanskoj alijansi, čiji su konstituenti Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, a nosilac je čelnik Force Genci Nimanbegu. Nakon nje je pokret Preokret koji predvodi bivši poslanik Srđan Perić, a zatim Pokret za promjene čiju listu predvodi lider te partije Nebojša Medojević.
Na devetoj poziciji je “Mi možemo”, s nositeljkom Dragicom Perović Ivanović, na desetoj koalicija “Zajedno”, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija. Nosilac je v. d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.
Pokret Evropa sad (PES) je na 11. poziciji, i predvodi ga šef PES-a Milojko Spajić. Poslije njih slijedi Socijaldemokratske partija čiju listu predvodi gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, dok je na 13. poziciji koalicija Građanskog pokreta URA i Demokrata, koju predvodi predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.
Na 14. mjestu je koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija (DNP) i Radnička partija. Nosilac je šef DNP-a Milan Knežević.
Na 15. mjestu je Albanski forum, savez čiji su konstituenti Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca. Predvodi je lider AA i predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj.