Politika

ŠTA STOJI IZA PLAVE HALJINE KOJU JE NOSILA PRVA DAMA CRNE GORE: Dizajnerka za MONDO otkriva - ima veze i sa himnom!

Autor Tamara Veličković

Nova prva dama Crne Gore blistala je na ceremoniji inauguracije u Skupštini Crne Gore!

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu i stupio na dužnost predsjednika države. Ceremonija inauguracije održana je u Skupštini Crne Gore, na kojoj su prisustvovali brojni visoki zvaničnici iz regiona i svijeta. Ipak, niko nije skidao pogled sa prve dame, Milene Milatović.

Supruga novog predsjednika Crne Gore je za svečanu priliku obukla elegantnu haljinu sa cvijetom, svijetloplave boje. Ovu kreaciju potpisuje dizanjerka Milena Đurđić, koja je ujedno kreirala i odijelo za predsjednika Milatovića. Na društvenim mrežama se nižu komentari o "savršenom izgledu" Milene Milatović, a naročito o izboru haljine koja, kako kažu, "nema grešku".

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Dizajnerka Milena Đurđić za MONDO otkriva kako je došlo do saradnje sa predsjednikom Crne Gore i njegovom suprugom i šta zapravo simbolizuje haljina koju je Milena Milatović nosila.

"Desetak dana pred inauguraciju pozvali su me predsjednikovi bliski saradnici sa predlogom da radim stajling za inauguraciju i kasniji večernji prijem za odabrane zvanice. Naravno da sam sa zadovoljstvom prihvatila, ali i ushićenjem pred tako odgovornim i rijetko važnim događajem. Predsjednik Milatović i supruga Milena su mladi visoko obrazovani intelektualci, uz to Milatović se akademski i radno usavršavao, između ostalih metropola, u Londonu, Parizu, koji su i svjetske modne top destinacije, te je primjetna njihova upućenost u modnu umjetnost i kulturu", kaže dizajnerka Milena Đurđić i ističe da su zajedničkim snagama i idejama postigli ovakvu kreaciju.

"U prezentaciji dizajnerskih rješenja vizuelnog izgleda, idejnog koncepta, koji treba da sublimira našu istoriju, naše državno trajanje, tradicionalne vrijednosti i novu, savremenu, evropsku Crnu Goru, naišla sam na puno razumijevanje. Naravno da su se, posebno predsjednik, jer se radi o njegovoj inauguraciji, aktivno uključili u pojedinim segmentima koncepta, ali nije bilo razmišljanja, te smo se na najbolji način dogovorili oko kompletnog stajlinga", kaže Milena Đurđić.

Svijetloplava boja nije slučajno izabrana.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Inspiracija je početak crnogorske himne, koja počinje: 'Oj svijetla majska zoro...'. U zori, rađanju Sunca, valeri boja dok Sunce izlazi, nebo je najčistije, sa najsjajnijom svijetloplavom bojom. Plava boja je boja zdravlja, mudrosti, a haljina u nijansi svijetloplave simbolizuje smirenost, stabilnost, razumijevanje, mekoću... Cvijet na haljini prve dame inspirisan je crnogorskom narodnom nošnjom, ali sam ga modifikovala u moderno, sa 3D efektom. Isti takvi cvijetići su i detalji na rukavima. I drapiranje na haljini ima svoje značenje - novi putevi, nove vodilje ka nečem novom i veri u dobro za sve nas", otkriva dizajnerka za MONDO.