Politika

POSLEDNJI GOVOR MILA ĐUKANOVIĆA KAO PREDSJEDNIKA DRŽAVE: MOJE REZULTATE I ISTORIJSKI ZNAČAJ NIKO NE MOŽE OSPORITI!

Autor Anđela Pešić

Održana je konferencija za medije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kojom završava mandat.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Očuvan mir, učvršćen multietnički sklad devedesetih, Crna Gora pošteđena razaranja tokom NATO kampanje, mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država, članica NATO, u predvorju Evropske unije, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu. Realizovani su projekti tunel Sozina, Luštica, vjetroparkovi... Sve to je legitimacija Crne Gore, rekao je odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svojoj posljednjoj konferencije prije stupanja sa dužnosti.

On je rekao da nema namjeru da eksplicitnije sumira rezultate vlasti "koju sam personifikovao, a čije rezultate niko realan ne može osporiti".

"Crna Gora je pokazala spremnost za promjene. U vrijeme jugoslovenske ratne drame izabrani su mir i stabilnost. Referendum nije bio sam čin obnove uskraćene nam državnosti, niti demokratska svetkovina. To je bio izraz naraslog samopouzdanja građana i vjere u sopstvene sposobnosti. Nakon toga napravljen je zaokret ka evropskom kulturnom krugu. Tek to nije bio jednostavan poduhvat. Ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne vlasti, niti može završen. Naša zemlja je još uvijek u ranoj fazi procesa emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, te kontraverznim odnosom dijela građana prema državi", poručio je Đukanović.

Ističe da su napravljeni su značajni iskoraci koje niko ne može da potcjenjuje.

"Snaga naše vizije došla je i nakon promjene vlasti i nedavnih predsjedničkih izbora. Pokazali smo svoj demokratski kapacitet i time dodatno uzdigli Crnu Goru. Površne primjedbe sa zapadnih adresa o nesmjenjivosti vlasti izgubile su vjerodostojnost. Nadam se i da su neki naši partneri shvatili da svaka promjena ne znači promjenu na bolje".

Đukanović kaže da ima utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili ono što nisu željeli, a da je Crna Gora nakon ovih promjena ušla u novu epohu političkog života.

"Prošle godine sam govorio zašto je smijenjena Krivokapićeva Vlada koja je destabilizovala društvo i državu, ali i o razlozima podrške Abazovićevoj Vladi. Podržali smo je s ciljem da se deblokira evropski proces, da se vrati povjerenje investitora i da se radi na pripremi izbora. Nažalost, ništa od toga nije urađeno. Propuštena je iznenada iskrsla šansa zbog rata u Ukrajini da se ubrza evropski put Crne Gore. Vladi je izlgasano nepovjerenje, a onda je i raspušten parlament poznat po svom aantiustavnom djelovanju".