Politika

CEDEM: PES BROJI PODRŠKU OD 29,1 ODSTO BIRAČA, DPS 24,1 ODSTO, DF 13,2 , DEMOKRATE 11,1 ODSTO, URA 4,4...

Autor Mirela Ljumić Izvor MINA

Istraživanje koje je CEDEM sproveo početkom maja pokazuje sljedeće rezultate:

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Pokret Evropa sad (PES) bi, ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, glasalo 29,1 odsto birača, a Demokratsku partiju socijalista 24,1, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istraživanje, koje je CEDEM realizovao početkom maja, pokazuje da Demokratski front (DF) ima podršku 13,2 odsto ispitanika, Demokrate 11,1, Bošnjačka stranka 5,2, Građanski pokret URA 4,4, Socijaldemokrate i Albanski forum po 1,9 odsto.

Socijaldemokratsku partiju, koja je u decembru imala podršku 3,2 osato birača, sada bi glasalo 2,1 odsto, a Socijalističku narodnu partiju, koju je podržavalo 2,9 odsto građana, sada bi glasalo 1,9 odsto.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da se bilježi drastičan rast rejtinga PES u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, dok je kod DPS registrovan trend pada podrške.

Ona je kazala da 38,1 odsto građana samtra da se Crna Gora kreće doprim putem, 29,8 pogrešnim putem, dok 32,1 nema stav o tom pitanju.

Najbolje ocijenjeni političari su Jakov Milatović, Milojko Spajić, Aleksa Bečić, Milo Đukanović, Dritan Abazovic i Milan Knežević.

Građani su najviše zadovoljni sistemom obrazovanja, zatim Srpskom pravoslavnom crkvom, zdravstvenim sistemom, policijom, Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i nevladinim organizacijama, a najmanje radom Vlade, Skupštine, političkih partija i Crnogorske pravoslavne crkve.

“Političke partije imaju mnogo niži stepen povjerenja u odnosu na institucije i međunarodne organizacije”, navela je Bešić.