Politika

SASLUŠANJE ABAZOVIĆA ZBOG KOSOVA ZAKAZANO ZA 3. MAJ

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić saopštio je da bi saslušanje bilo 3. maja, odnosno prvog slobodnog termina nakon praznika.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike jednoglasno je danas usvojio incijativu za održavanje kontrolnog saslušanja premijera u tehničkom mandatu i rukovodioca Ministarstva vanjskih poslova Dritana Abazovića, povodom odluke da Crna Gora podrži članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Poslanik DF-a Radunović je rekao da bi  Abazović trebalo da odgovora na odboru na pitanja u vezi sa odlukom Vlade da podrži prijem Kosova u SE, i da treba održati kontrolno saslušanje premijera.

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić kazao je ranije da odluka Vlade da podrži prijem Kosova u SE, u “formi tajanstvene odluke” od koje se zatim komponente Vlade javno distanciraju, predstavlja novi prilog neozbilnosti i neodgovrnosti crnogorske države.

On je pitao Božovića da li je SNP na Vladi pokretao ovo pitanje i zašto je donijeta bez znanja te stranke.

Božović je kazao da lično misli da bi bilo dobro da se na Vladi pokrene i to pitanje.

“Podržavamo ovu inicijatvivu, dakle, kontrolno saslušanje premijera”, ukazao je Božović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je da podržavaju kontrolno saslušanje premijera povodom odluke da se podrži zahtjev Kosova.

“Mislim da ćemo dopinijeti ostvarenja principa transparentnosti i odgovornosti kada dođu na dnevni red ova pitanja u direktnom televizijskom prenosu”, naveo je Koprivica.

On je rekao da Vlada nalazila za shodno da konsultuje ili obavijesti Odbor o toj, kako je naveo, za građane Crne Gore osetljivoj materiji i odluci.

“Zato će Odbor zatražiti izvještaj o razlozima i metodu donošenja te odluke, očigledno usvojene nekim paradržavnim i paradiplomatskim načinom, a u svakom slučaju je nedemokratski i netransparentan”, saopštio je Lekić-