Politika

SKUPŠTINA SKINULA IMUNITET BOŠKOVIĆU, SEKULIĆ, PRIBILOVIĆ, ŠEHOVIĆU I BRAJOVIĆU!

Autor Kristina Raičević

Za skidanje imuniteta glasala su 42 poslanika.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Skupština je skinula imunitet poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić, Suzani Pribilović i poslanicima Socijaldemokrata Crne Gore Damiru Šehoviću i Ivanu Brajoviću zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Za skidanje imuniteta glasala su 42 poslanika za.

Skupština je ranije danas završila pretres o skidanju imuniteta grupi poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD), osumnjičenim za zloupotrebu službenog položaja nezakonitom dodjelom stanova i kredita, tokom mandata bivše vlasti.

Rasprave nije bilo, jer u sali nije bilo poslanika na koje se zahtjev za skidanje imuniteta odnosi. 

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović pročitala je zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Suzani Pribilović i Dragici Sekulić, kao i Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću iz SD-a.

Podsjetila je da je Administrativni odbor 22. decembra jednoglasno predložio odobrenje za krivično gonjenje.

"Ono što je bio dogovor je da poslanici koji su predmet ovih akata i njihove kolege su bili jednoglasni u vezi sa postizanjem odluka o skidanju imuniteta. Onaj vrlo važan momenat koji je bio jeste mogućnost da naše kolege kojim se ovim aktima tretiraju, dobiju mogućnost da se u Skupštini izjasne po navodima SDT-a i Vlade", rekla je Đurovićeva.

Podsjetila je da su na kraju jesenjeg zasjedanja krajem decembra razgovarali na kolegijumu o tome da li će i kada ovo doći na dnevni red.

Ona je objasnila da su poslanici, na koje se zahtjev SDT-a odnosi, zamolili da im se omogući prisustvo u sali, ali zbog svojih obaveza nijesu mogli da pristustvuju krajem decembra.

"Na Kolegijumu smo se dogovorili da se ovo ne tretira na vanrednom zasjedanju, kao ni na prvoj sjednici proljećnog zasjedaja pa je ova tačka ostala za drugu sjednicu redovnog proljećnog zasjedanja... Ono što žalim jeste situacija da kolege iz opozicionih redova, prvenstveno zbog političke odluke bojkota parlamenta, nijesu danas ovdje u sali. Žalim zbog njih i njihove nemogućnosti da iskoriste pravo da kažu pred javnošću ono što smatraju da bi trebalo. Zbog toga ćemo ostati na nivou tehničkih detalja ove tačke dnevnog reda", rekla je predsjednica Skupštine.