Politika

MILATOVIĆ: PREKINUTI PRAKSU ODLAZEĆEG PREDSJEDNIKA ĐUKANOVIĆA KOJA JE ČESTO BILA NA IVICI ZLOUPOTREBE PRAVA

Autor Slavica Milović Izvor Vijesti

Na pitanje da li će poništiti ukaz o raspuštanju parlamenta koji je donio odlazeći predsjednik Milo Đukanović, rekao je "Nakon 21. maja kao predsjednik ću se ponašati u skladu sa Ustavom i zakonom."

Izvor: Youtube/Pokret Evropa sad/Printscreen

Novoizabrani predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović rekao je da treba prekinuti praksu odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koja je, prema njegovim riječima, često bila na ivici zlupotrebe institucija sistema i određenih prava.

On je to rekao novinarima nakon konferencije u Podgorici "Crna Gora poslije predsjedničkih izbora", koju su organizovali Beogradski centar za za bezbjedonosnu politiku i Institut alternativa (IA), komentarišući poziv za poništavanje ukaza Đukanovića i raspuštanju Skupštine, prenose Vijesti.

"Nakon 21. maja kao predsjednik ću se ponašati u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Milatović odgovarajući na pitanje da li će poništiti ukaz o raspuštanju parlamenta koji je donio odlazeći predsjednik Milo Đukanović.

Dodao je da je ukaz na pravnoj snazi i Ustavno sud nije donio bilo kakv zaključak.

Rekao je da Crna Gora što prije treba da ima parlamentarne izbore što prije i da to treba da bude saglasnost svih političkih partija.

Kazao je da je u predsjedničku trku ušao kao kandidat PES i da je vrlo važno da se predsjednik u narednom periodu ponaša u skladu sa ustavnim načelima, kako prenose Vijesti.

"Nijesam ušao u predsjedničku trku da bi Đukanović i dalje bio predsjednik", rekao je Milatović.

"Vijesti" su juče objavile da od petka 7. aprila počinje rok za predaju izbornih lista, koji traje do 16. maja. Do tada su veoma male šanse da će se Ustavni sud izjasniti o ustavnosti ukaza odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta - na osnovu koga su raspisani vanredni parlamentarni izbori za 11. jun.

Takođe, nema ni vremena da eventualno Milatović poništi ukaz koji je donio Đukanović jer je smjena na mjestu šefa države 20. maja, do kada stranke već moraju da predaju izborne liste.

Održavanje izbora 11. juna je relativizirao premijer i lider GP URA Dritan Abazović, koji je izrazio očekivanje da će Milatović poništiti odluku o njihovom održavanju i okupiti sve političke aktere da zajedno odrede novi datum izbora.

Abazović je objasnio da nije protiv da se glasa 11. juna, ali da mu je pravno sporna odluka Đukanovića.

"Nema konflikta sa Spajićem"
Milatović je rekao i da nijesu tačne spekulacije o konfliktu između njega i predsjednika PES-a Milojka Spajića.

Tvrdi da su u normalnim odnosima, kao i prije izbora, kako prenose Vijesti.

"U normalnim smo odnosima kao što smo bili prije. Mi smo dva lidera pokreta koji trenutno ima veliku političku snagu, koja je bila etablirana na izborima u Podgorici, koja je dodatno sada učvršćena rezultatom na predsjedničkim izborima. Mislim da je na PES-u, ali i svim ostalim političkim akterima, odgovornost u narednom periodu dodatno veća, jer smo izašli iz ere g-dina Đukanovića i građani očekuju dodatno institucionalno snaženje i unapređenje vladavine prava i ekonomski oporovak. To sve treba da bude zaokruženo u tome da Crna Gora treba da postane zemlja članica EU u narednom petogodišnjem periodu".

Upitan da prokomentariše izjavu Spajića, da bi da je na mjestu Milatovića razmislio o zamrzavanju partijske funkcije nakon pobjede na izborima, kazao je da mu se čini da je izjava izvučena iz konteksta.

"U predsjedničku trku sam ušao kao kandidat PES-a, to je javnost znala, bio sam transparentan. U drugom krugu sam bio i kandidat PES-a ali i zajednički kandidat onih koji su stali uz mene. Mislim da je vrlo važno da se predsjednik Crne Gore u narednom periodu ponaša u skladu sa moralnim načelima, Ustavom i zakonima i to je ono što građani očekuju".

Što se tiče parlamentarnih izbora, Milatović je novinarima rekao da PES još nije zauzeo stav ko će biti nosilac liste.

"Mislim da bi PES kroz zajednički nastup trebalo da ide na izbore jer se izazovi mogu rješavati kroz zajedništvo" poručio je Milatović.

Na pitanje koga vide kao partnere, odgovorio je da treba razmisliti i da koalicije treba praviti sa onima koji su najsličniji, kako prenose Vijesti.

"Crna Gora mora da postane društvo sa snažnim institucijama i to moramo da uradimo uz jednu veću viziju Crne Gore kao što je bilo na predsjedničkim izborima", rekao je Milatović.