Politika

TURSKI AMBASADOR: MILATOVIĆ JE NAUČIO BALKANSKU LEKCIJU I DOBAR JE LIDER

Autor Mirela Ljumić Izvor RTCG

Ambasador Turske Bariš Kalkavan istakao je veliku zahvalnost CG zbog nesebične pomoći nakon katastrofalnog zemljotresa.

Izvor: Youtube/Pokret Evropa sad/Printscreen

Istakao je i da jake i duboke veze dvije države ne mogu se poremetiti bez obzira na ishod izbora u obje države. Napominje i da ekonomska i trgovinska saradnja nije na nivou koji obje države zaslužuju, te da će se potruditi da se to unaprijedi.

Ambasador Turske je gostujući u emisiji “Link” Radija Crne Gore kazao da su politički odnosi Crne Gore i Turske izvanredni, ali ekonomski i trgovinski su ispod onoga što zaslužuju i to se mora mijenjati, jer je to, kako je kazao, naš dug prema budućim generacijama.

Turska, kako je istakao Kalkavan, podržava crnogorski narod i njegove odluke, pa i izbor novog predsjednika.

“Milatović i pored toga što je veoma mlad, dobro je naučio balkansku lekciju i dobar je lider. Što se tiče tursko crnogorskih odnosa, dao je doprinosa još dok je bio ministar ekonomskog razvoja i predsjedavao ekonomskom mješovitom komisijom. Tu su napravljeni pomaci, zahvaljujući tome uspjeli smo da potpišemo sporazum o saradnji i naša robna razmjena je prešla 200 miliona eura”, kaže Kalkavan.

“Treba ojačati institucionalnu saradnju, organizovati zajedničku sjednicu vlada i nastaviti pregovore sa Ministarstvo za vanjske poslove. Turska ima sa svim zenljama u regionu dobre odnose i možemo to iskoristiti i za trojne sastanke i već radimo na pripremama”, kazao je Kalkavan, prenosi RTCG.

Dodao je da su imali sastanak sa 20 velikih investitora iz Crne Gore i imali priliku da vide gdje postiji prostor i potreba da turske kompanije djeluju kako bi udruženim snagama radili na dobrobitobje države. Polja saradnje su ne samo trgovina, već i zdravstvo, poljoprivreda, obrazovanje, energetika.

Osvrnuo se na period nakon zemljotresa u Turskoj, koji je direktno i indirektno pogodio 14 miliona ljudi.

“Odmah nakon tog događaja imali smo snažnu podrški i naroda i države Crne Gore. Država je odmah poslala ekipu za spašavanje, koja se vratila ne samo kao crnogorski junaci već i kao turski, jer su spaili mnoge živote i ne znam kako da se zahvalimo. Sve institucije su se angažovale da pomognu, CBCG je odmah donijela direktivu da nema provizije za novac za Turku, pomoć je stigla i u carniskim poslovima. Crveni krst je imao akciju, crkve, Islamska zajednica takođe. Prikupljeno je više od 15 tona pomoći i više od milion eura, a najvažnije je da smo uspjeli da pošaljemo spailačku ekipu i da je Crna Gora poslala pomoć koja prevazili njene kapacitete”, naglasio je ambasador, kako piše RTCG.

Naglasio je i važnu ulogu crnogorske dijaskore u Turskoj, koja je gdje je god bilo potrebe za pomoći, bila i pokazala koliko je jak most između država.

Što se tiče sukoba u Ukrajini, Kalkavan ističe da je potrebno da u svom okruženju postoji mir, kao što je bitno da i na balkanu postiji mir i stabilnost, jee ako imate požar kod susjeda on se lako može proširiti.

“Turska je balkanska zemlja, povezana mnogim interesima za ovaj region, čak 13 miliona naših građana živi na prostoru Balkana i to je naš izlaz ka Evropi. U temelji naše politike je da bude mir i stabilnost na Balkanu”, poručio je Kalkavan.