Politika

MILATOVIĆ: SPAJIĆ UVIJEK IMA MOJU PODRŠKU; KNEŽEVIĆ: NA ŽIVKOVIĆU JE DA SPROVEDE REFORME U DPS-U

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

Večerašnji gosti u emisiji Načisto su budući predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, odlazeći premijer Dritan Abazović, te lideri Demokrata i Fronta, Aleksa Bečić i Milan Knežević.

Izvor: Kurir

Abazović: DPS arhivirana politička opcija

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da smo morali da izgubimo nekoga “ko je bio tradicionalni protivnik” ali “morali smo da izgubimo da bi Crna Gora dobila”.

“Žale samo oni koji su se zalagali za politike 90-ih, podjela, svađalačke politike. Ovo je bila velika misija, ona je sada završena. Ušli smo u novu eru, koja treba da znači da ćemo se takmičiti u dobru”, rekao je Abazović a prenio CdM.

Poručio je da je DPS “arhivirana politička opcija”.

“Evo kako se DPS vratio. Sada treba podvući crtu i graditi drugačije političko društvo – bez tenzija i fokusiramo na neke glavne stvari. Očekujem da gro političkog spektra će u prvi plan morati da stavi učlanjene u EU”, naglasio je Abazović.

Bečić: Odluka Đukanovića bila očekivana, iako zakašnjela

Lider Demokrata, Aleksa Bečić rekao je da njih vezivala Đukanović već da “pogubnu politiku pošalju u prošlost”.

“Odluka Đukanovića je bila očekivana, iako zakašnjela. Ne očekujem epohalne promjene”, rekao je Bečić.

Knežević: Ostavka Đukanovića logičan slijed događaja

Jedan od lidera DF-a, Milan Knežević smatra da je ostavka Đukanovića logičan slijed događaja. Kazao je da se o partnerstvu sa DPS-om može razgovarati nakon što prođe “političku i pravosudnu katarzu”.

“On je ključni poraz po meni doživio 30. avgusta i ovo je samo zaokruživanje te pobjede”, dodao je on.

Knežević je rekao da je Andrija Mandić jedan od najzaslužnijih za pobjedu 30. avgusta 2020.

“Andrija Mandić zajedno sa DF-om dao je nemjerljiv doprinos”, dodaje on, a saopštio CdM.

Knežević kaže da će “imati priliku Danijel Živković da se pokaže da li je spreman da sprovede reforme u DPS-u”.

Milatović: Još nijesu počeli razgovori oko parlamentarnih izbora, Spajić uvijek ima moju podršku

Na pitanje da li je će podržati lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za nosioca liste na predstojećim parlamentarnim izborima, Milatović odgovara da su nesporne sposobnosti Spajića i da on uvijek ima njegovu podršku.

“Način na koji ćemo kao pokret nastupiti na parlamentarnim izborima će zavisiti od razgovora koji uslijede. Kada dobijemo presudu Ustavnog suda u kontekstu raspisivanja izbora”, dodao je on.

Još nijesu počeli, kaže, razgovori oko parlamentarnih izbora. Prema njegovim riječima, cilj je politički stabilna vlada sa kapacitetom u parlamentu i voljom da iznese reforme i put ka EU.

“Nije važno ko će da bude nosilac liste, da li ćemo da idemo samostalno… Siguran sam da će uslijediti razgovori između PES-a i programski bliskih partija”, kazao je Milatović ne odgovarajući konkretno da li misli i na DF.

Abazović o rješenju rušenju kuće Đukanovića: Tipična priča za crnogorsko društvo, nije on jedini radio na divlje

Govoreći o rušenju objekata Đukanovića u Kočanima kao i da nije rušeno imanje Carevića, uklanjanje crkve na Rumiji…, Abazović odgovara “tipična priča za crnogorsko društvo i pozicioniranje pred izbore”.

“Umjesto da govorimo da je skandal što je predsjednik gradio na divlje, mi želimo da kažemo da li je državni organ došao dva dana poslije izbora. Svi ljudi moraju da poštuju zakon. Nije jedini koji je radio na divlje Đukanović”, rekao je Abazović.

"Carević isto kao Đukanović, kaže Abazović, pokrenuli su sudski spor protiv države. Premijer u tehničkom mandatu rekao je da u Crnoj Gori više nema tabu tema i da nema govora o revanšizmu prema Đukanoviću", piše CdM.

Poručio je da “što prije treba da odemo na parlamentarne izbore”.

Lider Demokrata, Bečić kazao je da i u slučaju da Ustavni sud kaže da je ukaz Đukanovića o raspuštanju Skupštine neustavan, da će oni donijeti odluku kada se zajedno dogovore o skraćenju mandata nakon inauguracije, a onda, dodaje, će Milatović raspisati izbore.

Knežević pita Milatovića, Abazovića i Bečića: Hoćemo li svi da učestvujemo u podjeli torte ili će DF-u da dopadne utuljena svećica

Milan Knežević pitao je Milatovića, Abazovića i Bečića da li DF prepoznaju kao partnere “kada se stavlja šlag na tortu ili dijeli ili nama samo dopadne svećica utuljena sa torte” ili ćemo, dodaje “ovoga puta svi zajedno da učestvujemo u podjeli torte”.

“Ako govorimo o budućoj saradnji, važno je da čujemo da li postoje okviri te buduće saradnje. Malo je neobično kada DF-u treba da pripadne nešto na nivou izvršne vlasti dovode se u pitanje DF čelnici i funkcioneri”, rekao je Knežević.

Pozvao je da se svi obavežu i kažu i DF, Demokrate, Evropa sad i URA, ako osvoje na izborima recimo 65 odsto da će svi zajedno da formiraju vladu ne gledajući koliko će ko procenata osvojiti.

“Možemo li da se obavežemo da ćemo 11. juna svi zajedno praviti parlamentarnu većinu i formirati Vladu na demokratskim principima i da neće niko nikog izbacivati”, pitao je Knežević.

On se osvrnuo ne izjavu Milatovića da “želi da bude predsjednik svih građana” i mislim, kaže Knežević, da Milatović treba da uvaži činjenicu da su za njega glasali građani koji smatraju da je Kosovo sastavni dio Srbije.

“Među njima sam i ja i moja porodica, među njima su funkcioneri i glasači moje stranke i DF-a”, rekao je Knežević.

Odgovarajući Kneževiću, Milatović kaže da se “u Crnoj Gori moramo navići na razlike unutar partija”.

Abazović je kazao da “dok su oni dio bilo koje državne vlasti Crna Gora je potpuno sigurna”.

“Što se tiče nacionalnih interesa Crne Gore, mi sa tim nećemo praviti kompormise. Spremni smo da idemo u opoziciju”, poručuje Abazović.