Politika

SUDSKI SAVJET PORUČIO ASK-U DA IM SE NE MIJEŠAJU U POSAO!

Autor Mirela Ljumić

Pravosudno tijelo odbacilo je navode o ugrožavanju javnog interesa u slučaju prestanka funkcije sudijama u avgustu 2021.

Izvor: Promo/ASK

Umjesto da obavijesti Agenciju za sprečavanje korupcije o tome šta su uradili kako bi tokom odlučivanja o penzionisanju predsjednika Vrhovnog suda i još nekoliko sudija izbjegli sumnje u postojanje korupcije i ugrožavanje integriteta Sudskog savjeta, taj organ na čijem je čelu Vesna Simović Zvicer poručio je ASK-u da nemaju nadležnost da im se upliću u posao.

Naime, ASK je u decembru prošle godine, kako su naveli, po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa u vezi sa prestankom funkcija tadašnjoj vršiteljki dužnosti Vrhovnog suda Stanki Vučinić, sudijama tog suda Branimiru Femiću, Dušanki Radović, Svetlani Vujanović, Lidiji Ivanović i Petru Stojanoviću, kao i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahidu Camiću i predsjednici Suda za prekršaje u Budvi Koviljki Đačić, prenose Vijesti.

Sve to nakon više od godinu od kako je Sudski savjet u avgustu 2021. konstatovao da tim sudijama prestaje funkcija, jer su se stekli uslovi za starosnu penziju, kao što i propisuje Ustav. U međuvremenu je nekoliko tih odluka Sudskog savjeta osporeno na Upravnom i Vrhovnom sudu, a Svetlana Vujanović se i vratila na posao u Vrhovni sud.

To, međutim, nije smetalo Agenciji da sugeriše Sudskom savjetu da, kako su naveli u mišljenju od 17. marta ove godine, donosi odluke “na način koji ne izaziva sumnju u postojanje korupcijskih rizika, odnosno način na koji neće ugroziti integritet Sudskog savjeta i dovesti do narušavanja etičkih standarda i principa moguće pojave diskriminacije, uz striktno poštovanje člana 105 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama”, saopštavaju Vijesti.

ASK je zatim, kako se vidi u njegovoj odluci na sajtu, obavezao SS da ih u roku od 30 dana izvijesti o preduzetim radnjama u odnosu na preporuku.

Sudski savjet je to ispoštovao i 27. marta, kako su kazali “Vijestima”, odgovorio ASK-u da “ne stoji zaključak” iz njihovog mišljenja o ugrožavanju javnog interesa, između ostalog i zato jer “sudije kojima je prestala funkcija imaju mogućnost da svoja prava zaštite pred nadležnim sudovima, a u slučaju uspjeha u sporu i pravo na naknadu štete”.

Savjet je u obrazloženju naveo da je posao Agencije da se bavi poslovima sukoba interesa i imovinom funkcionera, a ne da utvrđuje da li je prestanak mandata sudijama u skladu sa Ustavom i zakonom.

ASK se u mišljenju pozvao na član Zakona o sprečavanju korupcije na osnovu koga pokreće postupak za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa, po službenoj dužnosti i na osnovu sopstvenih saznanja.

Taj dio zakona tiče se zviždača i prijave korupcije. Među prvim odlukama zaštite javnog interesa bila je ona koju je ASK donio u predmetu bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića, neposredno nakon smjene vlasti 2020. godine