Politika

PRVO ZASIJEDANJE ROMSKOG PARLAMENTA U ČETVRTAK U SKUPŠTINI

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta održaće se u četvrtak 6. aprila u plenarnoj sali Skupštine Crne Gore.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta održaće se u četvrtak 6. aprila u plenarnoj sali Skupštine Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, sjednica Romskog parlamenta organizuje se povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma.

"Polazeći od činjenice da Romi i Egipćani predstavljaju najugroženiju i najviše marginalizovanu manjinsku zajednicu u Crnoj Gori, Skupština Crne Gore ovim događajem želi dati doprinos otvaranju ove teme na najvišem nivou kako bi se sagledale dosadašnje aktivnosti preduzete na unapređenju položaja ove ranjive populacije, ali i svi izazovi sa kojima se suočavaju i na čijem rješavanju je neophodno zajednički i sinhronizovano raditi u predstojećem periodu", kako pišu Vijesti.

U uvodnim izlaganjima govoriće predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković i nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. godine Sokolj Beganaj, dok će moderator biti predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Jole Vučurović.

Kako se navodi, "nakon uvodnih izlaganja, predstavnici nevladinih organizacija i pripadnici romsko-egipćanske populacije, koji se bave zaštitom prava Roma i Egipćana, postavljaće pitanja na koja će odgovarati predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak".

"Na kraju sjednice planirano je usvajanje Zaključaka", ističe se u saopštenju.

Prvo zasijedanje Romskog parlamenta organizuju Odbor za ljudska prava i slobode u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednice Skupštine Crne Gore, kako pišu Vijesti.