Politika

DRITAN ABAZOVIĆ NA NATO SASTANAK U BRISELU !

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Predsjednik Vlade i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović učestvovaće na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, koji se od danas održava u Briselu.

Izvor: Vlada Crne Gore

Iz Vlade je saopšteno da će premijer tokom boravka u Briselu imati priliku da, zajedno sa kolegama iz država članica NATO-a, kao i šefovima diplomatija država pozvanih da se pridruže Alijansi – Finske i Švedske, razgovara o brojnim pitanjima od značaja za evroatlantsko područje.

"Imajući u vidu da se sastanak u Briselu održava 14 mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, devet mjeseci nakon Samita u Madridu, a tri mjeseca pred Samit u Viljnusu, učesnici će razgovarati i o daljim koracima po pitanju pružanja podrške Ukrajini, kao i pripremi odluka za donošenje na predstojećem Samitu", dodaju iz Vlade.

Sastanak će, kako navode, svakako obilježiti rasprava o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu i implikacijama sukoba po savezničku bezbjednost. "Osim tog aspekta, ministri vanjskih poslova će potvrditi opredjeljenje za pružanjem političke i praktične podrške Ukrajini, njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu", ističu iz Vlade,kako prenose Vijesti.

Na sastanku će biti riječi i o Sveobuhvatnom paketu podrške (CAP), kroz koji Alijansa obezbjeđuje nevojnu podršku Ukrajini, kako prenose Vijesti.

"Sastanak će biti prilika da predsjednik Vlade ponovi da je Crna Gora snažno opredijeljena da aktivno učestvuje u formulisanju i implementaciji savezničkih politika i odluka koje se donose sa ciljem zaštite evroatlantskog područja.

"Ono što će obilježiti ovu, 74. godišnjicu Alijanse, kao i sastanak, jeste pridruživanje Finske NATO-u, čime ova alijansa dobija 31. člana. Finska će, kao saveznik, značajno doprinijeti djelovanju Alijanse, i kreiranju bezbjednijeg evroatlantskog područja, a zvaničnoj ceremoniji će prisustvovati pristupanja Finske Alijansi", ističu iz Vlade.

Sastanak ministara spoljnih poslova je redovna platforma koja se održava najmanje dva puta godišnje. Na sastancima se procjenjuje rad NATO-a, uključujući i stepen implementacije odluka donesenih na najvišem nivou.

Aprilskom sastanku će, pored navedenih, prisustvovati i ministri Ukrajine, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, kako  prenose Vijesti.