Politika

MUP O POVEĆANJU BROJA BIRAČA U BIRAČKOM SPISKU ZA PARLAMENTARNE IZBORE!

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

MUP se oglasio nakon navoda u medijima.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Povodom više navoda u medijima, u kojima se navodi da je u kratkom roku došlo do značajnog povećanja broja birača u biračkom spisku, u cilju tačnog i objektivnog informisanja javnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je povećanje broja birača u biračkom spisku za prijevremene izbore za poslanike u Skupštini u odnosu na broj birača u biračkom spisku za predsjedničke izbore, posljedica upisa u birački spisak, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora, svih birača koji biračko pravo sticanjem punoljetstva, odnosno sticanjem dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, stiču u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i na dan održavanja, odnosno 11. juna 2023. godine.

Iz MUP-a navode da je birački spisak povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore, zakazanih za 2. april, ostao je nepromijenjen u odnosu na birački spisak po kojem je održan prvi krug izbora za Predsjednika Crne Gore 19. marta.

“Naime, birački spisak povodom predsjedničkih izbora, kako za održani prvi krug, tako i za predstojeći drugi krug zaključen je 8. marta tekuće godine i shodno navedenom, broj birača upisanih u birački spisak Crne Gore povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore je 542.154. Podsjećamo da se u biračkom spisku, a nakon njegovog zaključivanja, ne mogu vršiti promjene”, ističe MUP, navodi CdM.

Takođe, napominju, da je ovo Ministarstvo 24. marta 2023. godine, objavilo numerički tabelarni prikaz promjena u biračkom spisku shodno raspisanim prijevremenim izborima za poslanike u Skupštini Crne Gore, zakazanim za 11. jun 2023. godine.

“U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta. Shodno navedenom, povećanje broja birača u biračkom spisku za prijevremene izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore u odnosu na broj birača u biračkom spisku za predsjedničke izbore, posljedica je upisa u birački spisak, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora, svih birača koji biračko pravo sticanjem punoljetstva, odnosno sticanjem dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, stiču u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i na dan održavanja, odnosno 11. juna 2023. godine”, zaključuje se u saopštenju MUP-a, kako saopštava CdM.