Politika

POSLANICI IZGLASALI IZMJENE ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI, LEKIĆ VRATIO MANDAT ZA FORMIRANJE VLADE!

Autor Anđela Pešić

Poslanici su danas ponovo izglasali izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Za je glasao 41 poslanik, koliko ih prisustvuje današnjoji plenarnoj sjednici.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je početkom januara vratio Zakon na ponovno odlučivanje, navodeći da bi se njegovoim stupanjem na snagu moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitost.

Đukanović je konstatovao da bi se istovremeno grubo zašlo u pravni prostor i izbornu materiju opšteg pravnog akta sistemskog karaktera i značaja – Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji ne može biti izmijenjen i dopunjen bez podrške kvalifikovane dvotrećinske većine poslanika.

Za izmjene zakona tada je glasao 41 poslanik parlamentarne većine sa obrazloženjem ”da se time deblokira tranzicija vlasti u Podgorici i još nekoliko crnogorskih opština”.

Poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić je na početku sjednice saopštio da je propala inicijativa o foriranju Vlade sa njim na čelu.

”Na kraju se došlo do broja 38, a ja to nijesam mogao da pretvorim u 41. Zahvaljujem se kolegama, prije svega poslanicima DF-a”, rekao je Lekić.

Parlament je usvojio i više međunarodnih sporazuma i protokola.

Poslanica URE Božena Jelušić je na kraju sjednice govorila o kako ona tvrdi devastaciji ”park-šume” na području Budve.

”Pozivam glavnog arhitektu Stevovića da vodi računa o zaštiti lokaliteta koji je bagerima napadnut”, kazala je Jelušić na samom kraju sjednice.