Politika

POKRENUT POSTUPAK PROTIV VALENTINE PAVLIČIĆ!

Autor Mirela Ljumić Izvor RTCG

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović najavljuje da će biti pokrenut postupak protiv Valentine Paviličić, zastupnice Crne Gore u Strazburu, jer nije prijavila suprugovu of šor kompaniju.

MANS je juče objavio da u imovinskim kartonima Valentine Pavličić koje su javno dostupni na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije nema informacije da je njen suprug, Predrag Pavličić, posjedovao kompaniju „Blueray Limited“, registrovanu u Saint Vincent i Grenadinima, jednom od ostrva iz Karipskog arhipelaga.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim Sudom za ljudska prava Valentina Pavličić kaže da NVO MANS sprovodi kampanja, u nedostatku pravne argumentacije, usmjerenu je ka vršenju vaninstitucionalnog pritiska na nju, s obzirom na njene, kako kaže, profesionalne, pravno utemeljene stavove iznijete u vezi sa prijedlogom Zakona o oduzimanju imovine, a koji su u suprotnosti sa stavovima pomenute NVO, prenosi RTCG. 

Direktorica ASK-a kazala je da su rezultati Agencije u prošloj godini u mnogim segmentima najbolji od osnivanja te institucije.

„Ako smo od jula 2019. godine kada je izabran novi Savjet postepeno postavljali zdrave i stabilne temelje i sprovodili suštinsku reformu Agencije, prošla godina je donijela bitnu institucionalnu nadogradnju“, rekla je Perović.

Ona je navela da su, pored uvođenja ISO standarda, započeli kadrovsko jačanje, donijeli komunikacionu strategiju.

„Na drugoj strani doslijedno i neselektivno smo primjenjivali antikorupcijske zakone, sprovodeći politiku nulte tolerancije na korupciju i uporedu preduzimali iskorake ka poboljšanju zakonodavnog okvira“, kazala je Perović, kako prenosi RTCG.

,,Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) jedna je od rijetkih svijetlih tačaka u sistemu borbe protiv korupcije i poglavlju 23", ocijenio je predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović, dodajući da su zakonske izmjene neophodne za jačanje te institucije.

On je, na radnom doručku, kazao da su 2019. godine kada su došli kao Savjet, zatekli situaciju u kojoj je ASK bio najveći problem i kamen spoticanja u poglavlju 23.

 „Danas, tri i po godine kasnije, s ponosom možemo da kažemo da je, nažalost, Agencija jedna od rijetkih svijetlih tačaka u sistemu borbe protiv korupcije, ali i cijeloj oblasti 23“, rekao je Radulović.

Radulović je naveo da su, iako su zadovoljni reformama u Agenciji, svjesni da ta institucija može puno više.

„Agencija je poslije tri i po godine dostigla stakleni plafon u refromama, zato što je sve što je mogla u zakonskom okviru Agencija već uradila“, kazao je Radulović.