Politika

SASLUŠANJE O ZAKONU O ODUZIMANJU IMOVINE: FOKUS ISTRAGE IMOVINA, A NE POČINILAC

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Ministar pravde Marko Kovač na početku sjednice je demantovao navode da je proces donošenja ovog zakona bio netransparentan.

Izvor: Printscreen

Predloženim zakonom propisano je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50 hiljada eura, za krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Vlada je u međuvremenu utvrdila amandmane na Predlog izmjena Zakona kojima je predviđeno da se postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi može pokrenuti i nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage, kada postoji dovoljan stepen sumnje da je ona stečena kriminalnom djelatnošću, kako prenosi portal RTCG.

Kovač je kazao da je novina i uvođenja Zaštitnika imovinsko pravnih interesa u čitav koncept oduzimanja imovine.

“U središtu pažnje nije osoba, već je fokus na samoj imovini”, kazao je Kovač, pa će, kako kaže, fokus biti na utvrđivanju toga da li je imovina stečena na zakonit način.

“Zaštitnik imovinsko-pravnih intresa neće raditi istragu u pogledu bilo kojeg lica već će provjeravati imovinu”, naveo je Kovač.

Ne smatar da Zaštinik u stručnom smislu nema kapaciteta da vodi ove postupke.

“Mislim da će postupci u ovom slučaju biti mnogo jednostavniji nego što se to predstavlja”, kazao je Kovač i dodao da će tužilaštvo voditi cijeli postupak finansijske istrage.

Generalni sekretar Vlade Boris Marić smatra da je ovakav zakon neophodan crnogorskom pravosudnom sistemu, da bi koncept pravde mogao da oživi.

„Znam da su neka od ovih rješenja izazov za institucije, ali je i ovdje u prvom planu volja i na koji način će se dalje razvijati institucije“, kazao je Marić.

Srce ovog mehanizma je kako kaže - finansijska istraga.

"Tužilačka organizacija treba posebno da povede računa o efektima finansijske istrage koja treba da bude osnov dokaznog postupka da bi se uspjelo", poručio je Marić.

Pravni ekspert SE Milorad Marković kazao je da je učestvovao u izradi izmjena i dopuna ovog Zakona.

Marković je pojasnio da se u finansijskoj istrazi ne ispituje krivica lica, već imovina i utvrđuje se da li je ona u disproporciji sa njegovim primanjima, prenosi portal RTCG.

Pojasnio je i da Ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu zakona.

„To znači ako bi uvodili novi sistem i zakon to bi značilo da bi mi taj zakon ne bi mogli primjenjivati retroaktivno“, saoptio je Marković i dodao da su zbog toga urađene izmjene zakona.

Kazao je i da je u parničnom postupku teret dokazivanja na licu čija se imovina ispituje.

"Važeći zakon je imao jednu anomaliju tj. predugo trajenje krivičnog postupka i morala se čekati pravosnažna presuda da bi se pokreto postupak. Eksperi EK, kako kaže, ovaj model oduzimanja imovine ocijenili su veoma pozitivim i da su stavljene određeno rezerve. Kako dodaje i ovaj model oduzimanja može imati probleme u primjeni.

„Primjena ovog zakona podrazumijeva i ljudske resurse i sve druge kapacitete policije, tužilaštva i svih drugih organa“, kazao je Marković.

Na konsultativno saslušanje pozvani su predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, Agencije za sprječavanje korupcije i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Poziv je upućen i direktorici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanji Ćalović Marković, zastupnici Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentini Pavličić, generalnom sekretaru Vlade Borisu Mariću, kao i nezavisnim ekspertima, predstavnicima Udruženja pravnika, Ministarstva finansija, Akcije za ljudska prava.

Odbor je ostavio mogućnost da se i druge nevladine organizacije i pojedinci prijave za učešće u konsultativnom saslušanju.