Politika

PISONERO: EK ZABRINUTA ZBOG ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE

Autor Mirela Ljumić Izvor MINA

Evropska komisija (EK) je zabrinuta zbog potencijalnog usvajanja izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću jer su ignorisane njene preporuke, poručila je portparolaka EK Ana Pisonero.

Izvor: Printscreen

Ona je to kazala Pobjedi uoči kontrolnog saslušanja o izmjenama Zakona na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i sjednice Skupštine koja je zakazana za petak.

Pisonero je podsjetila da je u skladu sa crnogorskom dobrom praksom konsultovanja o važnim nacrtima zakona, EK 9. decembra dala najnovije smjernice o nacrtu Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama.

"Komisija je dala savjete o daljnjoj potrebi usklađivanja s pravnim tekovinama EU, standardima i definicijama i ukazala na rizike i izazove tokom faze implementacije, ukoliko se zakon usvoji u obliku nacrta, preporučujući da se zakon revidira kroz inkluzivni proces konsultacija", rekla je Pisonero.

Ona je kazala da su zabrinuti jer nacrt zakona koji će se glasati neće uzeti u obzir ove komentare.

"Crnoj Gori je, kako bi poboljšala rezultate u oblasti konfiskacije imovine, ključno da ima snažan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će služiti ovom cilju", poručila je Pisonero.