Politika

VENECIJANSKA KOMISIJA NIJE DOBILA ZAHTJEV ZA DAVANJE MIŠLJENJA O PREDLOGU IZMJENA ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU!

Autor Anđela Pešić Izvor Vijesti

Venecijanska komisija Savjeta Evrope ne može komentarisati Predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu jer nije dobila zahtjev za davanje mišljenja.

Izvor: Vlada Crne Gore

”Venecijanska komisija ne može komentarisati sadržaj pravnog akta bez zahtjeva za mišljenje. VK nije dobila zahtjeve za davanje mišljenja”, piše u odgovoru tog tijela SE, prenose Vijesti.

”Vijesti” su, između ostalog, pitale da li je Vladin predlog za izmjenu zakona suprotan ranijim preporukama VK. O njemu bi Skupština trebalo da raspravlja 4. februara, dok je dan ranije Zakonodavni odbor - koji treba da utvrdi da li je u skladu sa Ustavom i zakonima.

Suština predloga je da se mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) ne ograničava već da može trajati do izbora čelnika Državnog tužilaštva u punom mandatu, dok sada piše da taj mandat može trajati šest mjeseci, uz mogućnost jednog reizbora.

”Vijestima” je prije dva dana rečeno u Vladi da nijesu tražili mišljenje VK iako su uspostavljeni standardi da se o ključnim propisima, posebno pravosudnim, prije konačnog usvajanja konsultuje Komisija.

Iz Evropske unije (EU) juče su pozvali parlament da preispita glasanje za izmjene zakona i umjesto toga preduzme imenovanje stalnog vrhovnog državnog tužioca u skladu sa Ustavom Crne Gore.

U saopštenju za Javni servis navodi se da Crna Gora mora ojačati nezavisnost, odgovornost i profesionalizam pravosuđa kako bi unaprijedila proces pristupanja, što su građani Crne Gore više puta tražili.

”Vijestima” nije odgovoreno na pitanja upućena u subotu portparolu Evropske komisije.

Predložene izmjene Zakona najvjerovatnije neće biti usvojene jer za to trenutno nema podrške u Skupštini, pošto dva najveća parlamentarna subjekta, Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF), ne gledaju blagonaklono na ideju Vlade.

Vršiteljki dužnosti VDT-a Maji Jovanović mandat ističe 5. februara i ukoliko ne budu usvojene izmjene zakona, kao što se sada čini da neće, Tužilački savjet će na čelo Državnog tužilaštva morati da izabere nekog drugog kandidata.