Politika

SPAJIĆ FAVORIT ZA KANDIDATA POKRETA EVROPA SAD ZA PREDSJEDNIKA

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Pokret Evropa sad danas na sjednici Predsjedništva odlučuje o načinu učešća u predsjedničkoj trci, pored predsjednika pokreta u igri i Jakov Milatović i Olivera Injac.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Pokret Evropa sad (PES) danas će na sjednici Predsjedništva formalizovati priču o učešću i kandidatu na predsjedničkim izborima 19. marta, koja bi trebalo da budu objavljena vjerovatno naredne sedmice, kako prenose Vijesti.

PES-u su ranije Demokrate ponudile predizbornu koaliciju, koja podrazumijeva da oni predlože kandidata za premijera ili šefa države a na razgovore o tome, kako je rečeno neformalno u objema političkim strukturama, još nije stavljena tačka. Iz Pokreta je, međutim, najavljeno da će oni imati svog predsjedničkog kandidata, ne pominjući njegovo ime.

Najizglednije je da to bude lider i bivši ministar finansija Milojko Spajić, koga je prije dva dana podržao podgorički odbor, kako pišu Vijesti. I većina članova Presjedništva, kako je objasnio jedan od sagovornika, stava je da je Spajić najbolje rješenje.

On se još tim povodom nije oglašavao. Partijske analize međutim pokazuju, kako su rekli izvori, da on ima najveće šanse da, ako ne u prvom a onda u drugom krugu pobijedi kandidata Demokratske partije socijalista (DPS).

U slučaju da Spajić uđe u predsjedničku trku, njegov zamjenik Jakov Milatović mogao bi da bude kandidat za premijera.

Druga opcija, koju razmatra PES, je da Milatović bude kandidat za predsjednika, a Spajić za premijera. Jedan od sagovornika potvrđuje da je bivši ministar zainteresovan da bude na čelu vlade koja bi proistekla nakon parlamentarnih izbora.

Postoji i varijanta da se za šefa države kandiduje potpredsjednica Olivera Injac. Jedan od izvora za Vijesti je rekao, međutim, da su svi svjesni da je Spajić “dobitna kombinacija” koja bi ojačala i samu partiju i da se od njega očekuje da, kako je objašnjeno, svoje ambicije za sada ostavi po strani.

Prilikom donošenja odluka vodi se računa i o sudbini političkog dogovora da Milatović bude novi gradonačelnik Podgorice.

PES je na državnom nivou vanparlamentarna stranka jer je formirana nakon parlamentarnih izbora, a na oktobarskom glasanju u Podgorici osvojili su nakon DPS-a najveći broj glasova.