Politika

USTAVNI ODBOR DANAS SASLUŠAĆE JOŠ TRI KANDIDATKINJE ZA SUDIJE USTAVNOG SUDA!

Autor Anđela Pešić Izvor MINA

Odbor do sada saslušao 18 od 26 prijavljenih, proces bi trebalo da se okonča u četvrtak.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ustavni odbor saslušaće danas još tri kandidatkinje za sudije Ustavnog suda (US), Sanju Maslenjak, Jelenu Ružičić i Momirku Tešić, nakon čega će članovi tog skupštinskog tijela otpočeti dijalog o tome ko bi trebalo da bude predložen za sudiju.

To je juče, uoči saslušanja kandidata Zdenke Perović, Medine Mušović, Snežane Armenko i Sava Rašovića, najavila predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić.

”Ne pretpostavljam da ćemo se sjutra (danas) odmah o svemu dogovoriti, ali je bitno da počnemo sa tim razgovorima, da bismo doprinijeli što efikasnijem drugom dijelu ovog procesa”, poručila je.

Odbor je do sada saslušao 18 od 26 prijavljenih za četiri upražnjena mjesta u US, i ta procedura bi, kako je saopštila Kordić, trebalo da bude završena u četvrtak.

Zamjenica Ombudsmana Armenko, ocijenila je da je nefunkcionalan US već napravio određene ozbiljne posljedice, a da će proizvesti dalekosežne ako se ne pristupi izboru sudija.

”U jednom trenutku može doći do toga da Evropski sud za ljudska prava kaže da je država Crna Gora povrijedila pozitivnu obavezu da zaštiti prava koja garantuje”, kazala je.

Sudija Upravnog suda Mušović, rekla je da bi US možda bilo potrebno još dvoje sudija (ukupno devet), kako bi se na taj način oformilo još jedno tročlano vijeće koje bi, prema njenom mišljenju, omogućilo da se predmeti što brže rješavaju.

Ona je navela da misli da se ocjene međunarodnih partnera o crnogorskom pravosuđu temelje na odluci Sudskog savjeta da treći put izabere Vesnu Medenicu za predsjednicu Vrhovnog suda.

”Po meni, taj izbor bio je nezakonit”, podvukla je Mušović.

Bivša zamjenica Ombudsmana Zdenka Perović, saopštila je, odgovarajući na pitanje da li će Ustav biti prekršen ako se prilikom izbora sudija ne bude vodilo računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, da rezultati rada treba da naprave razliku između kandidata, i da tek poslije toga slijedi tema afirmativne akcije.

Vršilac dužnosti sekretara Ministarstva sporta i mladih Savo Rašović, istakao je da apolitičnost mora biti vodilja u radu US, poručujući da je obezbjeđivanje efikasnosti suda proces koji zahtijeva ozbiljan rad.

U US je od sredine septembra troje od ukupno sedam sudija, pa ta institucija nema kvorum za rad.