Politika

DIK: PREDLOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA PODNOSI SE DO 26. FEBRUARA U PONOĆ

Autor Mirela Ljumić

Državna izborna komisija donijela je danas i Kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji. Njime je pored ostalog predviđeno da će lista kandidata za Predsjednika Crne Gore biti objavljena najkasnije do 3. marta.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Državna izborna komisija izmijenila je Poslovnik o radu i otvorila sjednice za medije. Predviđeno
je da će sjednicama moći prisustvovati akreditovani predstavnici medija.

Nikola Mugoša, predsjednik: “Po prvi put u ovom izbornom procesu predstavnici medija moći će da prate sjednice DIK-a. Povećanje transparentnosti rada DIK-a jedna je od prioritetnih preporuka svih ODIHR-ovih izvještaja. Raduje me činjenica da će po prvi put u više od 30 godina višeparlamentarizma u Crnoj Gori sjednice centralne institucije izbornog procesa biti otvorene za javnost. Zahvaljujući donaciiji OEBS-a DIK će uskoro početi i direktan prenos sjednica na svom YouTube kanalu što će dodatno unaprijediti transparentnost izbornog procesa. Svaki birač, kandidat i politički subjekt, kao i svi građani imaju pravo da budu detaljno upoznati kako vrhovni organ za sprovođenje izbora odlučuje o njihovim pravima.”

 Predlog kandidata za Predsjednika Crne Gore podnosi DIK-u najkasnije do 26 februara do 24h, a potreban broj potpisa podrške birača za podršku kandidatu za Predsjednika Crne Gore je 8101.

DIK obavještava javnost da je obrazac za dostavljanje potpisa podrske kandidatima izmijenjen u
odnosu na obrazac koji je vazio za predsjedničke izbore 2018. godine. Obrazac je istaknut na
web stranici DIK-a odakle može biti i preuzet.