Politika

ODRŽAVANJEM PREDSJEDNIČKIH I PARLAMENTRNIH IZBORA U ISTOM DANU DRŽAVA BI MOGLA UŠTEDJETI DO MILION EURA?

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Za održavanje predsjedničkih izbora iz bužeta je opredijeljeno više od 880.000 eura, kažu u Ministarstvu finansija, prenosi portal RTCG

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Troškovi za parlamentarne nisu planirani, a ako se raspišu finansiraće se iz budžetskih rezervi. Da se održavaju u jednom danu, država bi uštedjela do milion eura, ocjena je analitičara.

“Oko četiri miliona eura bi se moralo izdvojiti ako bi izbori bili u jednom danu. Mi možemo vidjeti da će negdje razlika biti oko milion eura kada se predsjednički i parlamentarni izbori održe u različitima danima. To negdje govori da smo taj iznos mogli mnogo pametnije iskoristiti", kaže Marko Pejović, programski direktor NVO UZOR.

Za sada je jedino sigurno, da će građani koji plaćaju, za dva mjeseca imati priliku i da biraju – predsjednika države.

Za predsjedničke izbore Budžetom je predviđeno gotovo 885 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstvo finansija. Za vanredne parlamentarne novac nije planiran, a za njihovo finansiranje bio bi opredjeljen, kako kažu, iz tekuće budžetske rezerve.

Pejović objašnjava i da najviše novca u izbornim procesima ide u ruke političkim partijama za njihove kapanje što je bio slučaj i u izbornoj 2020, prenosi portal RTCG.

„Od tri i po miliona eura za političke partije je bilo opredijeljeno 2,5 miliona, a oko 800 hiljada eura za finansiranje potreba Državne izborne komisija“, kaže Pejović.

Ipak Pejović objašnjava da na kalkulacije partija utiče mnogo faktora.

„Imajući u vidu na različite konstelacije snaga na lokalnom nivou negdje to govori da su političke partije bile vrlo jasne da će se bježati od vanrednih parlamentarnih izbora upravo zbog toga što imamo i neke nove političke snage koje mogu značajno poremetiti konce kada govorimo o nacionalnom nivou“, poručio je Pejović.