Politika

SUTKINJA VRHOVNOG SUDA SVETLANA VUJANOVIĆ VRAĆA SE NA POSAO U PONEDELJAK!

Autor Anđela Pešić Izvor Pobjeda

Sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović će se u ponedjeljak vatiti na posao, nakon što je Upravni sud donio presudu da je Sudski savjet donio nezakonitu odluku kada je sutkinjama oduzeo funkcije kada su navršile 64 godine.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

“Nažalost, Sudski savjet i neodgovorne sudije meni i mojim koleginicama oduzeli su 18 mjeseci prava na rad i obavljanje sudijske funkcije ali naša pravna borba nije bila uzaludna”, kazala je Vujanović.

Ona je Pobjedi rekla da je zadovoljna što je konačno uspjela u sporu i da je ovo bila borba za sve žene i da se više neće desiti da se sutkinje šalju u penziju dvije godine ranije od kolega.

“Očekujem da će tri člana Sudskog savjeta, koji neustavno godinama sjede u Savjetu, a učestvovali su u donošenju odluka kojima su diskriminacijom brojnim sutkinjama oduzeli sudijske funkcije, ako imaju i malo časti i savjesti, dati ostavke”, poručila je sutkinja Vrhovnog suda.

Predsjednica Sudskog savjeta je u vrijeme kada je donešena diskriminišuća odluka po sutkinje, bila je Vesna Simović Zvicer (sada v.d. predsjednice), a među članovima su bili i sadašnji Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kao i aktuelna v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković, koja je i jedina kandidatkinja za rukovodeću funkciju te institucije.

Upravni sud je saopštio da je, polazeći od načela iz članova 8 i 9 Ustava Crne Gore, Sudski savjet doveo Vujanović u diskriminatorski položaj u odnosu na njene kolege muškarce kojima je prestala funkcija sa navršenih 66 (i više) godina i time joj onemogućio da obavlja sudijsku funkciju pod istim uslovima pod kojima je obavljaju i muškarci, zbog čega je odlučio da spornu odluku poništi.

Upravni sud je 20. decembra prošle godine donio presudu kojom se usvaja tužba Svetlane Vujanović i time je poništena odluka Sudskog savjeta Crne Gore od 3. avgusta 2021. godine koji je tada konstatovao da sutkinjama koje su navršile 64 godine prestaje sudijska funkcija. Pozivali su se na odredbe člana 121 stav 2 Ustava Crne Gore koji navodi da sudijama prestaje funkcija zbog ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Sudski savjet je 3. avgusta 2021. godine penzionisao 23 sudije, među kojima i veliki broj sutkinja mimo njihove volje. To tijelo se pozvalo na Zakon o PIO, tačnije član 17, prema kome osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina (muškarac), odnosno 64 godine (žena). Brojni pravni eksperti su tada tvrdili da se tim članom ženama omogućava da idu u penziju sa 64 godine, samo ako žele, a da sudijsku funkciju mogu zakonski obavljati do 66. godine.