Politika

VUKOVIĆ: POTREBAN NAM JE DOGOVOR PROEVROPSKIH SNAGA!

Autor Mirela Ljumić Izvor portal analitika

Ivan Vuković o predlogu formiranja nove vlade i izmjeni Zakona o Predsjedniku.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On napominje kako je potpuno jasno da oni koji su krenuli tim putem preuzimaju punu odgovornost za katastrofalne posljedice koje nas čekaju već početkom ove godine, ukoliko se ne odustane od ovog suludog nauma.

“Te posljedice će, u političkom smislu, značiti, de facto, međunarodnu izolaciju Crne Gore i, de jure, potpuno zaustavljanje procesa evropske integracije naše zemlje”, poručio je Vuković.

Prema njegovim riječima, to će imati i ozbiljne ekonomske reperkusije.

“Prijedlogom budžeta za narednu godinu predviđeno je zaduženje u iznosu od 600 miliona eura, od kojih 120 miliona za tekuću potrošnju. Pri tome, potpuno je jasno da nova vlada neće imati partnere za to među kredibilnim međunarodnim finansijskim institucijama”, ističe Vuković, piše portal Analitika.

Vuković smatra da osim paralize državnih institucija, sve veće socio-ekonomske krize, urušavanja vrijednosti i principa na kojima počiva savremena, građanska Crna Gora, jedna od posljedica promjene vlasti 30. avgusta 2020. jeste potpuno zaustavljanje procesa evropskih integracije.

“O tome svjedoči i posljednji izvještaj Evropske komisije, kao i gotovo svakodnevne poruke upozorenja naših prijatelja iz Brisela i sa drugih važnih evropskih adresa. Nažalost, za nešto više od dvije godine, vladajuća većina je od lidera procesa evropske integracije i države koja je služila za primjer zemljama Zapadnog Balkana, Crnu Goru pretvorila u problem i razlog za brigu regiona i Evrope”, poručuje Vuković.

To je, prema njegovim riječima, jasan pokazatelj kvaliteta rada, odnosno namjera vladajuće većine prema našoj zemlji i perspektivi njenog članstva u Evropskoj uniji.

“I dok, kada je u pitanju Demokratski front, to nikoga ne bi trebalo da iznenadi, djeluje tragično saučesništvo deklarativno proevropskih partija, Demokrata, Ure i ostalih, u ovom udruženom zločinu protiv interesa Crne Gore. Kazao sam i ponoviću, stanje u kom se naša zemlja nalazi je posljedica činjenice da, u političkom smislu, Moskva i Beograd diriguju, DF svira, a ostatak vladajuće većine ponizno igra. Dok je tako, nastaviće se propadanje Crne Gore, a naš evropski san ostaće samo to”, kategoričan je Vuković.

Posljedice loših namjera parlamentarne većine

Osvrćući se na nefunkcionalnost Ustavnog suda, Vuković napominje da najprije treba podsjetiti na to kako smo uopšte došli u situaciju da djelovi pravosudnog sistema ne funkcionišu.

“U želji da se obračuna s tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem, vladajuća većina izmijenila je u junu 2021. godine Zakon o radu kojim je granica za odlazak u penziju „po sili zakona“ spuštena sa 67 na 66 godina. Takvo zakonsko rješenje je za posljedicu imalo prijevremeno penzionisanje velikog broja vrlo iskusnih sudija, među kojima i sudija Ustavnog suda, zbog čega danas taj sud nema kvorum za odlučivanje”, navodi Vuković.

Podsjeća i na to kako je izgledala sjednica Ustavnog odbora polovinom prošle godine, kada zbog, kako ističe, opstrukcije predstavnika vladajuće koalicije, niti jedan od 18 predloženih kandidata nije dobio potrebnu podršku za mogući izbor.

“Nakon toga je ista većina, bez prethodnog političkog dijaloga i suprotno ustavnoj obavezi da se obezbijedi potreban nivo zastupljenosti predstavnika manje brojnih naroda među kandidatima, od Parlamenta zatražila da se izjasni o četvoro od pomenutih 18 kandidata”, podsjeća Vuković.

Napominje i da je DPS, čiji je potpredsjednik, 13. decembra, dakle samo dan nakon što u Skupštini nijesu izabrane sudije Ustavnog suda, predsjednici Parlamenta uputio inicijativu za raspisivanje novog javnog poziva.

“Umjesto u najkraćem roku, Ustavni odbor je to učinio sa gotovo dvije sedmice zakašnjenja. Iz svega rečenog, a sasvim u skladu s političkom agendom njihovih nalogodavaca, proizilazi zaključak da partijama na vlasti odgovara haotično stanje u institucijama sistema. Naprosto, osim loše namjere onih koji su za to odgovorni, ne postoji drugo logično objašnjenje za katastrofalno stanje u kom se država trenutno nalazi”, smatra Vuković.

Daćemo doprinos pronalasku rješenja

Stava je da je, iz pomenutih razloga, teško pronaći razloge za optimizam u susret narednom pokušaju da se dođe do političkog dogovora o deblokadi Ustavnog suda.

“Pa ipak, bez obzira na bjelodanu destrukciju druge strane, DPS i državno odgovorne partije opozicije daće puni doprinos kako bi se do rješenja došlo. Na taj način, bile bi stvorene pretpostavke za početak normalnog funkcionisanja sistema državne vlasti, održavanje izbora koji nas čekaju na proljeće, te zvanično proglašenje rezultata izbora u Podgorici”, kaže sagovornik Analitike.

Novi saziv tek nakon proglašenja rezultata izbora

Konačni rezultati izbora u Podgorici još nijesu proglašeni jer pred Ustavnim sudom postoje žalbe na izborni proces, koje ne mogu biti riješene dok sud ne bude ponovo funkcionalan. U međuvremenu, Vukovićevi politički oponenti insistiraju da se proglase konačni rezultati lokalnih izbora. Takvi prijedlozi su, prema ocjeni Vukovića, u suprotnosti s Ustavom i zakonima naše države te stavovima Državne izborne komisije i Ministarstva javne uprave.

Podsjeća i da mandati odbornicima u Skupštini Glavnog grada traju do konstituisanja novog saziva.

“Novi saziv Parlamenta moguće je konstituisati tek nakon zvaničnog proglašenja rezultata lokalnih izbora. Do tog trenutka, gradski parlament, kao i uprava Grada čiji legitimitet proizilazi iz nespornog legitimiteta Skupštine, imaju ne samo pravo, već i obavezu da rade u najboljem interesu građana koje predstavljaju”, ističe Vuković.