Politika

PREDLOŽENA GRADNJA SPOMENIKA AMFILOHIJU U KOLAŠINU!

Autor Miloš Miranović Izvor Pobjeda

Predsjednik opštine Vladimir Martinović svoja tri amandmana, o kojima se ne raspravlja, predložio je u samom finišu sjednice, a jedan od njih je pomoć izgradnji spomen obilježja Amfilohiju. Odbornici opozicije zamjerili što im skupštinska služba nije dostavila predsjedn

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predlog Budžeta koji je pripremila prethodna vlast koju su činili DPS- Grupa birača - SD jednoglasno je prihvaćen, a za njega su pored odbornika sadašnje opozicije glasali i odbornici nove vladajuće koalicije koju čine Demokrate i Ujedinjena Crna Gora, DF, SNP, Evropa sad i URA. Atmosferu jednoglasja je poremetio amandmana predsjednika opštine Vladimira Martinovića o izgradnji spomenika mitropolitu Amfilohiju, saopštava Pobjeda

U samoj završnici budžetske rasprave, Martinović je predložio tri amandmana o kojima se po pravili ne raspravlja i koji postaju dio odluke o budžetu.

Predložio je da 200.000 eura planiranih za balon salu bude uloženi u adaptaciju Spomen Doma. Predviđena lokacija za balon salu ne odgovara potrebnim dimenzijama a Spomen Domu je neophodnna hidroizolacija.

Takođe je predložio da zbog značaja organizacije Crvenog krsta predložena sredstva sa 55.000 treba povećati na 65.000 eura, piše Pobjeda

Trećim amandmanom će 50.000 eura biti usmjereno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za izgradnju spomen obilježja pokojnom mitropolitu Amfilohiju.

- Mitropolit Amfilohije je istorijska ličnost koja je obilježila svoju epohu.Svaka zajednica ima obavezu da njeguje kolektivno pamćenje na znamenite ličnosti svoga kraja.Vlast koja je bila u Kolašinu nije proglasila ni dan žalosti kada je umro mitropolit Amfilohije.tako da izdvajanjem sredstava za spomenik,donekle ispravljamo tu nepravdu - kazao je Martinović.

Opozicija je zamjerila što im amandmani predsjednika opštine nijesu dostavljeni u pisanoj formi iako se o njima ne raspravlja.

Buždet
Budžet za narednu godinu koji je obradila i predložila prethodna vlast na čelu sa DPS-om, iznosiće 7.580.000 što je povećanje od 44 odsto u odnosu na tekuću godinu, navodi Pobjeda

Sopstveni prihodni su 2.890.000 i njih dominantno čine lokalni porezi i naknada za gradjevinsko opremanje zemljišta u iznosu od 1.820.000 što je za 1.420.000 ili 355 odsto više nego u tekućoj godini.

Radi se o zakljućenim ugovorima sa investitorima u tekućoj godini koji na naplatu dolaze u narednoj godini.Inače investitori su do sada uplatilili 570.000 svojih obaveza a do kraja godine se moće očekivati uplata još 400.000 eura.

Sopstveni prihodi čine 38 odsto vudžeta, 27 odsto ustupljeni prihodi,17 odsto Egalizacioni fond, dok je preko 13 odsto budžeta preneseno iz ovogodišnji budžetskih sredstava.

Za plate biće biti izdvojeno 1.260.000 eura što je za 117.000 eura više nego ove godine.

Za 33,4 odsto su veći transferi instotucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru i iznoste 1.200.000 eura.

Subvencije poljoprivredi su skoro udvostručene i iznose 150.000 eura, špiše Pobjeda

Dosadašnja predsjednica opštine Marta Šćepanović je podsjetila da je predlog budžeta ušao u proceduru početkom decembra, prije konstituisanja nove vlasti i da je prošao sve odbore i stavljen na dnevni red.

- Drago mi je da su građani stavljeni na prvo mjesto i da smo kao dosadašnja vlast pokazali koliko vodimo računa o njihovim interesima. Drago mi je da je procjena nove vlasti bila da treba usvojiti budžet i građane staviti na prvo mjesto. Lokalne javne finansije su stabilne i nova vlast je zatekla na računu više od 1.700.000 eura odakle se mogu finansirati brojni projekti - kazala je Marta Šćepanović, zaključuje Pobjeda