Politika

ŽIVKOVIĆ: IZMJENE ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI NASTAVAK URUŠAVANJA PRAVNOG PORETKA

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi "nastavak urušavanja" pravnog poretka

Izvor: MONDO/ Mirela Ljumić

"Nema dileme, ako se nastavi ovakvo djelovanje parlamentarne većine, Crna Gora će ući u ozbiljan rizik da se zaustave pregovori s Evropskom unijom. Na djelu je izdaja i prodaja nacionalnih interesa Crne Gore", rekao je Živković na pres konferenciji u Skupštini, a prenose Vijesti.

Ocijenio je da se Crna Gora nalazi "u stanju bezvlašća zbog antievropske većine".

"Ta koalicija odabrala je ovakav put političkog djelovanja, koji je suprotstavljen Ustavu. Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi su nastavak urušavanja pravnog poretka. Premijera ne zabrinjava što se Crna Gora nalazi van evropskih tokova, i on radi na tome da Crna Gora bude van EU", dodao je Živković.

Poručio je da je "kolovođa svega" Demokratski front.

"Imamo evropski blok na jednoj strani, a na drugoj je antievropski. Izmjenama zakona žele da na silu preuzmu vlast u lokalnim samoupravama, bez proglašenja konačnih rezultata.

"Imamo nekontrolisanu većinu, koja pokušava da kroz antisistemska rješenja formira paralelni pravni poredak i ostvari partijske interese koji su suprotni državnim. Jedino rješenje je izbor četvoro sudija Ustavnog suda i vanredni izbori. Sve drugo je suprotno željama građana", istakao je Živković.

Smatra da aktuelna većina "definitivno radi" suprotno interesima 75 odsto građana koji podržavaju članstvo u Evropskoj uniji.

Živković je pozvao sve političke aktere da se utvrdi metodologija izbora sudija Ustavnog suda, da odrede četvoro kandidata i da se definiše datum vanrednih izbora.

Kazao je da su juče imali Kolegijum predsjednice Skupštine i da je zaključak da bi što prije trebalo definisati metodologiju izbora sudija, kako pišu Vijesti.

"Ono što jeste sad s velikim stepenom sigurnosti tačno, jeste da će jedan od četiri kandidata (za sudije) biti iz reda manje zastupljenog naroda, onako kako je to propisao Zakon o Ustavnom sudu. O svemu ostalom moramo naknadno razgovarati", rekao je Živković.

Kazao je da DPS ima interesovanje prema radu Ustavnog odbora. "Ukolimo tu dođe do konsenzusa, učestvovaćemo u radu plenuma".

Živković je naveo da je jedan od lidera DF-a Milan Knežević dao najbolju kvalifikaciju procesa u kojem parlamentarna većina pokušava formirati vladu, kada je kazao da je to "oživljavanje mrtvaca".

"Zar bilo ko misli da sada, na bazi onakvog zakonskog rješenja, neko misli da se može formirati većina koja bi vodila Crnu Goru putem prosperiteta. Ako bi se takva vlada formirala, ubrzo bi neko podnio inicijativu da joj se izglasa nepovjerenje", poručio je Živković.

Kazao je da će DPS biti podrška pokretu Ima nas i takvom vidu djelovanja, mirno i demokratski.

"Odlučeno da se sačeka sa izborom predsjednika DPS-a"

Živković je rekao da su na partijskim organima razgovarali o neposrednom izboru predsjednika DPS-a.

"Odlučili smo da zbog predsjedničkih izbora i vjerovatno vanrednih parlamentarnih, sačekamo s tim. Dobićete informaciju (o novom roku u kom će se ti izbori održati)", naveo je on.