Politika

SDT: REZULTATI IZBORA U PODGORICI NE MOGU SE PROGLASITI PRIJE IZJAŠNJENJA USTAVNOG SUDA

Autor Mia Radulović Izvor CdM

Specijalno državno tužilaštvo SDT potvrdilo je da se rezultati izbora u Podgorici ne mogu proglasiti prije izjašnjenja Ustavnog suda, kako prenosi CdM

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

To se navodi u odluci SDT-a koju je predsjedniku Opštinske izborne komisije Glavnog grada Veselinu Vukčeviću koju potpisuje državni tužilac Vukas Radonjić.

“To što zakon nije predvidio rješenje u situaciji kada je Ustavni sud, koji treba da, kao organ najvećeg stepena hijerarhije i autoriteta, štiti pravilnost izbornog procesa, nefunkcionalan, zbog nedovolinog broja sudija, ne može se koristiti da se, kroz izolovano tumačenje neke ili nekih zakonskih odredbi, takve situacije rješavaju na način na koji bi se povrijedio duh Ustava i zakona, odnosno u konkretnom pravo a ustavnopravnu zaštitu izbornog procesa i biračkog prava, onda kada je ona tražena od strane ovlašćenih subjekata, a garantovana čl. 149 st.1 tac.7 Ustava Crne Gore, čl.8 Zakona o izboru odbornika i poslanika i cl.30 st. 1 tac.6 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore”, navedeno je u odluci.

U obrazloženju Radonjić obavještava Vukčevića da je SDT odbacio njegovu krivičnu prijavu koju je, 10. novembra 2022. godine, podnio protiv Nikole Terzića, Radosava Jokića, Marka Mihailovića, Željka Vujotića, Dragana Prelevića, Janka Odovića, Ljiljane Jokić Kape i Vladimira Vujovića, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja jer ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili krivično djelo za koje se goni po službenoj duznosti.