Politika

DF: POZIVAMO EVROPU SAD DA SE PRECIZNIJE IZJASNI O PREDLOŽENIM AMANDMANIMA NA ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI!

Autor Anđela Pešić Izvor CdM

Demokratski front DF pozvao je pokret Evropa sad da se detaljnije i preciznije odredi prema predloženim amandmanima na Zakon o lokalnoj samoupravi.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Prisjećamo se da se pokret Evropa sad veoma decidno i oštro izjasnio prema usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku, osuđujući ih kao protivustavne, iako u tom smislu nije naveden nijedan konkretni pravni argument koji bi dokazivao tobožnju protivustavnost ovog zakonskog teksta”, saopšteno DF-a.

U DF-u navode da se saopštenjem za javnost povodom izmjena i amandmana na Zakon o lokalnoj samoupravi oglasila se, između ostalih, i Agencija za sprječavanje korupcije, ista ona Agencija koja je „mudro ćutala“ dok su protivustavno odlagani lokalni izbori, ili dok je odvajana opština Zeta, u toku izbornog procesa, čime je grubo ugrožen javni interes, te prekršen čitav set izbornih zakona, i, naravno, Ustav, kao krovni akt.

“Svakako da će DF, kao i uvijek, sve učiniti da se razvlasti gubitnički DPS, i da se izvjesni Vukovići, Đukanovići i drugi uzurpatori što prije uklone sa pozicija koje nelegalno drže „zaposjednutim“, na što bezbolniji i efikasniji način. Ali nas interesuje i stav naših mogućih koalicionih partnera u odnosu na pravno-političke mehanizme kojima to treba učiniti”, navode u DF-u.

U tom političkim savezu naglašavaju da je politika veoma zahtjevna djelatnost, ima svoju unutrašnju logiku, kao i jasne principe kojih se valja držati.

“Uzimajući u obzir da je pokret Evropa sad bio decidno protiv Zakona o Predsjedniku, iako za to nijesu imali valjane argumente, veoma nas interesuje obrazloženje njihovog stava u vezi sa predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, prije njihovog usvajanja u Skupštini. Posebno nas dodatno zanima na osnovu čega su zaključili da ove izmjene zakona nijesu protivustavne, a da izmjene Zakona o Predsjedniku jesu protivustavne, te zbog čega smatraju da bi „debele ručice poslanika“, kako kažu iz pokreta Evropa sad, ovog puta obavezno trebalo da glasaju za predložene izmjene?! Mi iz DF-a znamo razloge, ali nam je neophodno dodatno pojašnjenje razloga koji motivišu ovaj politički pokret”m kažu u DF-u.

Naglašavaju da moguća politička partnerstva podrazumijevaju zajedničko djelovanje i savezništvo.

“Čak i u slučajevima kada nam nešto ne ide u prilog i nije u interesu, ne smije se razmišljati uskopartijski, ako se u tranzicionim vremenima iskreno želi prevazići nestabilnost, opstrukcija i uzurpacija, te postići opšte dobro”, zaključilu su u DF-u.